185 kajaker för långfärd

Köpa kajak i plast eller glasfiber, det är frågan. Nu finnns även glasfiber kajaker till lägre pris. I vår kajaköversikt finns 185 packbara kajaker – det är bara att välja och vraka.

DET ÄR SVÅRT för förstagångsköparen att välja fabrikat och modell – det har aldrig funnits så många kajakmärken och modeller på marknaden som nu.

Försäljningen ökar inte lika mycket som för några år sedan och det beror ju på att vi är flera aktörer på marknaden. Glädjande är att allt fler väljer att gå kurser i kajakpaddling, det höjer säkerheten och tryggheten, säger Thomas Åhlberg på Orust kajak.

De kajaker som ökar mest i försäljning hos Orust kajak är plastkajakerna.

Nio av tio kajaker som vi säljer är av formblåst polyetenplast. Trenden är också att många vill ha kortare och livligare båtar.

Hos Svima i Bromma utanför Stockholm är plastkajakerna populära.

Trenden har varit sådan tidigare i USA ochi England i fjol. Nu märker vi att svenskar också allt mer väljer plastkajaker som är billigare ochnumera i förbättrad kvalité, enligt Erland Bengtsson på Svima som har störst efterfrågan på mer stabila turkajaker. Att plastkajakerna är hållbara tilltalar många. Det finns också plastkajaker med skädda, vilket är en bra utveckling tycker Erland. Även glasfiberkajaker finns nu till bra pris.

De tusenlappar extra som en glasfiberkajak kostar jämfört med en i plast har kunden kunnat motivera sig för kanske främst beroende på lägre vikt samt högre finish. Så länge en glasfiberkajak kan ligga på runt 13 000 till 15 000 kronor är den lättsåld, säger Mats Torwmo på Kajakcenteri Grebbestad. De som säljer glasfiberkajaker som ligger högre i pris tycker sig också på sikt tjäna på att det finns billigare kajaker på marknaden.

Det är svårt för nybörjarpaddlaren att veta vilken kajak som passar dem. När de sedanpaddlat ett tag så vill de gå vidare och byta upp sig, säger Kenneth Boreman på Kayak Support.

Den som vill vara riktigt exklusiv kan välja enkajak i trä, de säljs av Wermlandia kanoter. I tabellen finns också med hopfällbara kajaker.

Är du på jakt efter din första kajak? Eller ska du byta upp dig? Lusläs tabellen där också Utemagasinets kommentarer från tidigare tester finns med i kortform.

Nybörjaren tjänar på att provpaddla många modeller innan beslut.