Tragedi i höstfjäll

En 60-årig älgjägare och hans hund misstänks ha dödats av en brunbjörn utanför den stuga de övernattat i, rapporterar flera medier idag. Mannen är från södra Sverige och skulle idag delta i älgjakt. Då han inte dök upp gick några män ur jaktlaget till stugan, som enligt op.se ligger 400 meter från livsmedelsbutiken i Valsjöbyn i nordvästra Jämtland, där de fann den döda mannen och hunden.

Enligt polisen tyder skadorna på att det är en björn som sargat mannen och hunden. Det fanns inget vapen i närheten och björnen är inte återfunnen. Därför är det okänt om mannen skjutit björnen, om den bär sändare eller om den skadeskjutits tidigare.

Björnar skyr i vanliga fall människor och anfaller bara då de skadeskjutits eller upplever sina ungar hotade eller sitt byte hotat. Senast det hände i Sverige var 2004 då en björnhona dödade jägaren som skadeskjutit henne, förmodligen efter det att jägarens hund drivit björnen ur idet. 102 år tidigare dödades en jägare som också skadeskjutit en björn.

I det här fallet är många röster upprörda då flera varnat för att det finns farliga björnar i länet. Enligt op.se har björnjägare Lars Svanberg från Strömsund, Jämtland, kontaktat länsstyrelsen och berättat att björnarna i hans trakter svälter eftersom det är ett dåligt bärår, därmed närmar sig djuren bebyggelse i jakt på mat.

Magnus Kristoffersson på länsstyrelsen i Jämtland kritiserade enligt svt.se för en månad sedan länets björnjägare. Bara hälften av de djur de skjutit mot har dödats på grund av björnfrossa (nervositet och oförsiktighet). Därmed finns ett stort antal skadeskjutna björnar i skogar och marker.

Många kommentarer fälls nu på olika forum om björnars existensberättigande. 40 björnar har tilldelats björnjägarna att skjuta i Jämtland i år. Nu vill många att fler björnar ska tillåtas skjutas av medan andra anser att jägarna måste bli skickligare på jakten för att undvika farliga björnar. Somliga menar även att björnar med sändare blir aggressiva, björnar ska helt enkelt inte vara i kontakt med människor. Ytterligare röster säger att alla som ger sig ut i vildmarken riskerar att bli skadad i möte med björn, andra vilda djur eller på annat sätt (skjutas av jägare) på samma sätt som det är en risk att färdas i bil. Många rovdjursförespråkare tycker att björnen är en tillgång.för turistnäringen.