Hett från pressarna

Den kallas för Europas mäktigaste vildmark, Sareks nationalpark med oändliga vidder, otillgängliga fjälltoppar och klimatsköra glaciärer. Här går de största älgarna, finns brutala vad och många andra utmaningar för fjällvandraren. Utemagasinets medarbetare fotografen Håkan Hjort och skribenten Annika Berggren beskriver i ord och bild området i nyåtgivna boken Vildmarksvandring i Sarek. Det är en inspirationsbok. Men också en bok med handfasta tips om packning, utrustning och mat. Och gudier till olika rutter. Med kartor. Med Håkan Hjort bakom kameran är bilderna i sig en inspiration. Läs boken och kom närmare till Sarek.

Clint Willis heter förftattaren bakom den andra boken, Med livet som insats. Ämnet är kärt, vad driver klättrare att med livet som insats bestiga bergstoppar i dödszonen, över 8 000 meter? Intressant i sammanhanget är författarens perspektiv. Clint Willis är amerikan, författare och journalist som medverkat i ett fyrtiotal böcker om äventyr, politik, religion och krig, också klättrat sedan tio års ålder. Med honom vid tangentbordet följer läsaren med upp på klipporna, får känna kyla, spänning och hjöjdsjuka och uppleva hur det är att grava ner sig i snön och vänta i dagar på att stormen ska bedarra.

Några av mötena i boken är med Chris Bonington, Edmund Hillary och Tenzing Norgay, Hamish MacInnes, Don Whillans, Doug scott, Mick Burke, Dick Renshaw med flera.

Med livet som insats ges ut av Norsedts förlag, är inbunden och kostar 320 kronor. Vildmarksvandring i Sarek är på 170 sidor i pocketutförande med vattentålig pärm, ges ut av Vildmarksbiblioteket och kostar 175 kronor.