Äventyrets sidor

Besök en öde ö

Vandrarhem vid vatten av Pippi Engstedt och Gunilla Welander, 144 inbundna sidor, 340 kronor, bokförlaget Arena

Vandrarhem är inte längre sovlogement med sovsalar, städning, tyst och släckttider och egna lakan. Nu finns bekvämt vandrarhemsboende med frukost eller till och med gourmetrestauranger i attraktiva miljöer. Boken Vandrarhem vid vatten presenterar dessa boenden i gamla fyrvaktarbostäder, fäbodar eller badhytter, allt går bra så länge de har sjöutsikt och gångavstånd till morgondoppet. Låt dig guidas till din egen öde ö eller bara inspireras av en mångfald bilder och historiska kuriosa.

Livet på expedition

Expedition Shangra Khola av Annika Björndotter, 232 inbundna sidor, 180 kronor, Förlag Ord & visor

Huvudpersonen Kattis genomför i denna roman en paddelexpedition i Nepal. Vid det heliga fallet samlas en grupp människor som har ett gemensamt: besattheten av forsen, fallet och kajakäventyret. Berättelsen skulle kunna uppehålla sig vid fysiska prestationer och praktiska ting, men kommer snarare att handla om livsval, relationer och varför man väljer att ingå i en så utsatt situation. Författaren Annika Björndotter har själv paddlat i Nepal och har under namnet Annika Venimore skrivit om paddling, skid- och skridskoåkning i Utemagasinet.

Guide till prunkande vandringar

Vandra på Madeira Anita och Birger Lövland, 316 inbundna sidor, 180 kronor, Vildmarksbiblioteket

Madeira är den ständigt grönskande ön med dimhöljda berg, prunkande skogar med kastanje-, lärk- och lagerträd, och inte minst de grönskande dalarna. I Vandra på Madeira finns över 50 vandringsturer beskrivna, allt från lättare halvdagsturer till flerdagarsturer med tips om varianter och avstickare. Texterna och tipsen illustreras med hundratals bilder.

Vandringsbokpå engelska

Hiking av Karen Berger, pocket 260 sidor, 185 Kronor

Karen Berger har i Hiking samlat fakta om vandring runt om i världen. Här presenteras specifika vandringar och större vandringsområden. En del av boken handlar om utrustning. Slutligen kommer råd om själva utförandet, tältning, nödsituationer och första hjälpen, allt illustrerat med skisser eller foton.

Mermatute

Vildmarksmat av Don och Pam Philpott, 144 sidor, Pocket, 209 kronor, B. Wahlströms förlag

Det här är en instruktiv och snygg bok för dig som vill förnya din utemat. Utöver den tyngsta delen som innehåller recept finns tips om hur man gör upp eld och förvarar mat, och fakta om olika kök och näringsämnen.

Äntligen Monsen på svenska

Stora Vildmarksboken av Lars Monsen, 284 inbundna sidor, 340 kronor, Forum Förlag

Många, långa och tuffa expeditioner har gjort Lars Monsen till en av de mest respekterade auktoriteterna inom friluftsliv i Skandinavien. Han har givit ut elva titlar på norska och till slut ges nu Stora vildmarksboken ut på svenska. Det är en omfattande och inspirerande bok. Till skillnad från vanliga överlevnadsböcker delar Monsen med sig av egna erfarenheter och anekdoter i text och bild. Han vågar såga produkter som han anser inte hålla måttet. Allt detta ger innehållet liv och gör boken till en av få som platsar i varje utemänniskas hylla.

Av: Erika Willners