Vintermys i böckernas värld

Deckare på hög höjd

Himmel över Everest av David Lagercrantz Pris 275 kronor

Himmel över Everest är deckarvarianten av Jon Krakauers Into Thin Air. Det vill säga berättelsen om katastrofen på Everest 1996, där flera klättrare från kommersiella expeditioner omkom. Mitt i det dramat fanns bland annat Göran Kropp. Lagercrantz gör i boken fiktion av händelsen. Med i berättelsen finns flera av karaktärerna från 1996 men nu med andra namn och öden. Boken behandlar en del av problematiken med höghöjdsguidning. Men på det stora hela är det just en deckare – på hög höjd.

För utebarn

Fia och Farmor i fjällen av Kristina Westerlund, illustrerad av Magnus Bard Pris 90 kronor

Den här boken tar barnen ut i fjällen. Berättelsen handlar om farmors fjällängtan som smittar av sig på Fia. Till slut får Fia åka med till fjälls och tälta med farmor. Hon upptäcker på gott och ont fjällens tjusning. Det här är en bra bok för blivande juniorfjällvandrare. Fakta smygs varligt in i bildtexter som kompletterar själva berättelsen.

Utelivets grunder

Överlevnadsboken av Thomas Eriksson och Per Gustavsson Pris 170 kronor

Den här boken är enklare än de flesta överlevnadsböcker. Innehållet är brett och grundläggande och boken borde kanske hellre döpts till Grunderna för uteliv. För det är just vad den ger, förpackat och tydligt illustrerat för att passa ungdomar och nybörjare som vill klara sig ute på egen hand.

Landet vi elsker

Norske Eventyr – 40 fantastiske friluftsopplevelser av Trygve Sunde Kolderup Pris 349 kronor

Många svenskar gillar Norge och här är boken som guidar till ett smörgåsbord med äventyr. För vattenälskare finns dykning, vågsurfing, kajakpaddling och forsränning. För vintertider långfärdsskridsko, toppturer, hundspann och turskidor. Sommarturer görs på cykel, dressin, hästrygg eller till fots. Det här är inspiration till en aktiv norgesemester ute. Boken finns att köpa på www.eksponert.no.

Solvandring

Vandra på Kanarieöarna av Anita och Birger Løvland Pris 298 kronor

Kanarieörna är naturmässigt en egen kon ti nent som bör upplevas till fots. Det är makarna Løvlands fasta övertygelse. Här beskrivs 50 vandringar som tar mellan en timme och en dag. De går ibland genom karga kratrar, lavafält och ökenlandskap, ibland genom frodiga odlingslandskap och tallskogar. Kanske en inspiration till kanarieveteraner som vill upptäcka öarna på nytt.

1216 öar

Sveriges öar av Anders Källgård, illustrartioner Johnny GR Ahlborg Pris 465 kronor

401 av Sveriges hundratusentals öar bebos året runt trots att de saknar fast förbindelse med fastlandet. Anders Källgård är nesofi l, ö-älskare, och känner dessa öbor och öar bättre än någon annan. Han porträtterar dem kunnigt i text och konstnären Johnny GR Ahlborg målar levande akvareller till. Resultatet är en bok som inspirerar, guidar och informerar. Fungerar både som reseguidebok och soffbordsunderhållning.

Mental klättring

Klättrarens själ av Per Calleberg, foto Fredrik Schlyter Pris 300 kronor

Vad driver människor att klättra i berg? Det är den eviga fråga som Per Calleberg och fotografen Fredrik Schlyter försöker ge svar på. Författaren menar att klättring bygger på grundläggande mänskliga drivkrafter såsom behovet av tillhörighet, spänning, aktivitet, utveckling, leka och lära. Många vackra bilder och filosofi ska texter.

Av: Uteredaktionen