Tio ryggsäckar 55-83 liter

Läs hela testet i länken här intill!

Testade ryggsäckar:

Arcteryx Naos

Fjällräven Råstu

Haglöfs Topo

Hiker Seattle

Lundhags V8 Spirit

Macpac Rimu

Mammut Haute Route

Mountain Hardwear Maestro

Norröna Synkron 70

Salewa Taho

FÖRST I VÄRLDEN

I ÅRETS SKÖRD av ryggsäckar finns många och varierande modeller och detaljer. Det är roligt att som första tidning i världen få testa Artceryx nya vattentäta och avskalade Naos. I övrigt har många tillverkare utrustat sina ryggsäckar med mängder av fi ckor, remmar och spännen. Något som får oss att sakna devisen ”less is more”… De testade ryggsäckarna har en volym mellan 55 och 75 liter och passar på långturer stugboende eller tältning. Vilken säck du väljer beror på vilket bärsystem som passar dig, vilken volym och vilka detaljer du vill ha.

RYGGSÄCKENS ANATOMI

Ram Ramen stagar upp säcken i ryggdelen och beståroftast av integrerade aluminiumprofi ler och/eller plastplatta. I en ramryggsäck är ramen synlig.

Bärsystem Ryggsäckens ”sele” som hängs upp i ramen. Består av axelremmar och höftbälte. Ska ha rätt längd i ryggen och gärna vara luftigt så att det inte blir så svettigt.

Höftbälte Kallas också avbärarbälte eftersom det är hit vikten förs över till höfter och ben , istället för att belasta axlarna. Justeras så att det sitter tajt runt höftbenen, inte i midjan.

Axelremmar Håller säcken på plats och för över endast lite vikt till axlarna. I ett brabärsystem avlastas axlarna.

Bröstrem Håller axelremmarna på plats.

Topplock Bildar ett lock över öppningen högst upp. Är fast, justerbart eller löstagbart. Löstagbara topplock har ibland axelremmar eller midjerem för att fungera som dagstursäck.

Fästband Fastsydda tygband med öppningar som det går att fästa remmar i, för isyxor, rep och dylikt.

Kompressionsremmar Sitter i sidorna och under topplocket, och komprimerar packningen så den blir stabil. Utgör också fäste för skidor, tältbågar med mera i sidorna.

Material Väven ska helst vara lätt och hållbar, men även så styv att den inte viker sig när man packar på höjden. Förstärkningar på utsatta ställen är bra. Spännen, remmar och dragkedjor ska vara tillräckligt starka för att hålla för de påfrestningar de utsätts för.

Fickor Det bör finnas ett par utvändiga fickor för snacks, karta, kompass, solglasögon, solskydd och annat man vill komma åt under dagen utan att öppna säcken.

Stramare Remmar som drar packningen tajtare mot bärsystemet, toppstramare sitter ovanpå axelremmarna och sidostramare i sidorna av höftbältet.

Firningshandtag Handtag ovanför ryggdelen mitt bak, att lyfta eller fira säcken i.

Utrustningsband Elastiskt snöre som ofta går i kors fl era gånger och har en dragsko, fäste för kläder och dylikt.

Utrustningsslinga Ögla på avbärarbältet för karbiner vid klättring.