OS stoppar Everestbestigare

I fjol gick ryktet om att kinesiska myndigheter skulle stänga Mount Everest för klättring under hela vårsäsongen 2008 eftersom den olympiska facklan ska föras upp till toppen och ner igen. Detta bekräftas nu alltså och berör ett tusental bestigare och övriga inblandade. Ingen kommer att få tillträde till berget till och med 10 maj då vädersäsongen som möjliggör toppförsök slutar. Det betyder att ingen kan hinna acklimatisera sig för bestigningar denna vårsäsong.

Röster inom klättervärlden protesterar eftersom det givetvis är i deras intresse att hålla Everst öppet under den säsong som är bergets mest välbesökta.

Dessutom försöker kinesiska myndigheter övertala nepaleserna göra samma sak och stänga sydsidan för klättrare under samma period. Men där tycks kineserna få entydigt NEJ.

Ett annat fenomen i fackelärendet är de Kinesisk friluftskonfektionsmärken fajt om vem som får uppdraget att pryda fackelbärarna. På årets kinesiska sportbranschmässan släpptes nyheten: The Everest Olympic Tourch Clothing Line heter vinnaren.