Tidernas hjälte och tidernas platta fall

Boken ”Äventyr på riktigt” handlar om den drivne vinnartypen Hedin som alltid ville vara först. Hans självsäkra sätt öppnade dörrar till fantastiska upptäcktsresor, den första 1894. Allt fler blanka fläckar på kartan fylldes i. av Hedin som skickligt tecknade kartor och bilder som dokumenterade upptäckterna.

Expeditionerna drog fram genom ogästvänliga stekheta öknar eller vidsträckta ödsliga bergsområden i centrala Asien. För detta blev han rikligt belönad, hyllad av kung Oscar II, belönad med medaljer och utmärkelser, och fick plats bland Europas vetanskapsmän och kulturelit. Med auktoritet och språkbegåvning föreläste han på engelska, tyska och ryska, blev den siste att adlas i vårt land och hyllades som den tidens stora hjälte.

Så kom det platta fallet. Hedin imponerades av makthavare och under andra världskriget var Adolf Hitler inget undantag. Uppskattningen var öppet okritisk. Efter D-day uttalades namnet Sven Hedin med ett sting av olust och skam, och därför känner få till hans bedrifter. Bara tre böcker har skrivits om honom. Axel Odelbergs ”Äventyr på riktigt” är endast den fjärde.