Sträng mot tuffaste toppen

En av våra favoritkillar i branschen, den entusiastiska och energifulla Fredrik Sträng avslöjar att hans nästa expedition går till det mest fruktade berget av alla – K2. Det är en av de tuffaste utmaningar en människa kan ta sig an . K2 är inte bara högt och väderutsatt som alla 8 000-meterstoppar. Det är mer avlägset, brantare, mer tekniskt, jobbigare, farligare i aspekten risk för stenras och laviner. Det kallas klättrarnas berg eftersom det är så otillgängligt att guidade turistexpeditioner som förekommer på Mount Everest inte kan utföras. All klättring sker obönhörligt utan extra syrgas och sherpas.

Enligt Wikipedia har 281 klättrare bestigit K2 (oktober 2007) och 66 har dött på berget (det går inte att utläsa om det är 66 av dem som varit på toppen, eller om totalt 66 personer dött på berget). Två svenskar har varit uppe på K2, 23 juni 1993 blir Göran Kropp första svensk på K2s topp, en dryg månad senare står Rafael Jensen (dansk) och Daniel Bidner på toppen. Dessvärre avlider Bidner på vägen ner av höghöjdssjuka. Göran Kropp är alltså den ende svensk som överlevt både upp och nedför K2 och ingen levande svensk har varit på K2s topp.

Den 10 juni reser Fredrik Sträng till Pakistan och världens näst högsta berg med sina 8 611 meter över havet, toppförsöket görs i augusti. Just nu pågår ett hårt träningsprogram för att Fredrik ska komma i både fysisk och psykisk toppform. I ett pressmeddelande försöker han förklara varför han gör det:

-Jag som alla andra vill utvecklas och bli bättre i mitt yrke. K2 har en dramatik och historia som gör att det lockar. Men främst är det ett sätt att hjälpa barn runt om i världen. Under mina resor runt jorden har jag upplevt mycket, och tyvärr sett hur fruktansvärt många barn har det. Mitt försök att besegra K2 är ett led i min ambition och kamp för att skapa resurser för barn som har det ännu jävligare än vad jag kommer att ha det på vägen upp mot K2:s topp.

På tidigare expeditioner har Fredrik Sträng deltagit bland annat i ett projekt för att hjälpa gatubarn i Nepal genom organisationen Watabaran och i ett forskningsprojekt på Uppsala Akademiska Sjukhus som bekämpar lungsjukdomen KOL.

Tanken med denna expedition är att företag och privatperoner ska skänka pengar till hjälpprojekt för utsatta barn i takt med att Sträng bemästrar fler toppar. För K2 är bara den första toppen av världens sju kontinenters näst högsta – något som ingen människa lyckats att göra förut. Vi ställer oss frågan: Har någon försökt?