Impregnera mera

Skalplagg är grundimpregnerade från början, men i takt med att de slits och tvättas blir skyddet allt sämre. Du vet att det är dags för ny impregnering när vattendroppar inte längre pärlas så där snyggt på utsidan och rinner av. Dropparna sugs istället upp och bildar stora våta fläckar, visserligen ofta utan att tränga igenom tyget, men detta vattenskikt täpper till alla möjligheter för plagget att andas.

» 1 Tvätta ditt plagg enligt anvisningarna. Var noga med att använda rätt typ av tvättmedel, det bästa är att köpa ett i en friluftsbutik. Ett hårt smutsat plagg tvättas två gånger.

» 2 Förstärk impregneringen med sprej. Ofta slits den ojämnt och det kan räcka med att spreja på armbågar, axlar, knän och bak. Fördelen med sprej är att den inte täpper till plagget inifrån som blötläggningsimpregnering gör.

» 3 Blötlägg i balja enligt anvisning. Krama igenom plagget flera gånger under den rekommenderade blötläggningen som brukar vara fem till tjugo minuter.

» 4 Att impregnera i tvättmaskin har fördelen att du får ett jämnt resultat. Det rena plagget läggs i maskinen och impregneringsmedlet hälls i tvättmedelsfacket för huvudtvätt. Torka bort eventuella rester av tvättmedel som kan försämra impregneringen. Kör ett tvättprogram utan förtvätt.

» 5 Värmebehandla alltid efteråt. Det nyimpregnerade plagget torkas med värme oavsett om du sprejat, penslat eller blötlagt. Torkskåp eller strykjärn rekommenderas.

» 6 Vax används till Fjällrävens g-1000. Det finns en hel vetenskap om hur g-1000-plagg ska impregneras med Grönlandsvalla. Vaxet stryks på med värme med försiktighet. Plagget blir gärna för stelt och tätt om man tar för mycket. Prova på utsatta ställen på plagget först.

» 7 Den svenskutvecklade impregneringen Armour baseras på nanoteknik. Plagget tvättas och torkas, sedan sprejas Armour på och får torka. Det tar lite tid eftersom det inte innehåller några lösningsmedel men processen kan påskyndas i torkskåp. Värmebehandling behövs dock inte som för de andra impregneringsmedlen.

Av: Erika Willners

Impregnera mera Impregnera mera Impregnera mera