Matsmart – torka själv

Att torka sin egen mat låter för många krångligt, något man gjorde innan frystorkat gjorde sitt intåg på butikshyllorna. I själva verket är det enkelt och går riktigt snabbt.

Inhandlandet av råvaror och förberedelser tar högst en timme. Du rör om någon gång under torkningen och paketerar slutligen. Med den knappa arbetsinsatsen har du fixat fräsch, god och nyttig mat för flera dagar. Belöningen serveras efter en lång dags vandring i form av exempelvis hemlagad kycklinggryta med chili, purjolök, paprika, vitlök och kokosmjölk, med äggnudlar. Ytterligare en vinst är alla kronor och ören du sparar jämfört med att köpa färdigt frystorkat.

Fiffiga kombipåsar

Med sex påsar torkad mat och några enkla tillbehör kan du enkelt kombinera ingredienser till många rätter. Tre påsar innehåller kyckling, köttfärs respektive kotlettbacon. I ytterligare tre finns smakrika grönsaksblandningar med godsaker som chilifrukt, purjolök, vitlök, lök, paprika, oliver, kapris, champinjoner och timjan. En kött sort kombineras med en blandning. Blanda i smakgivare som kokosmjölk, tomatpuré eller matlagningsvin och du får en krämig gryträtt. Alternativt kokas de torkade råvarorna mjuka i vatten, får rinna av och wokas därefter i stekpannan med dina favoritkryddor. Med ris, pasta eller nudlar blir det en måltid värdig en uttröttad vandrare eller paddlare.

De flesta av råvarorna torkas i 50 graders värme i en vanlig ugn. Svampen och örterna går däremot bra att torka i rumstemperatur. Det går förstås bra att använda de särskilda torkanordningar som finns att köpa.

Förvaring

Förvara den torkade maten i plast- eller glasburkar med tättslutande lock. Eftersom kött innehåller fett härsknar det med tiden. Förvara därför det torkade köttet i frysen där det håller sig i flera år. När köttet tinar bildas kondens, så lufta det ordentligt innan du ger dig ut på tur. Torkade grönsaker förvaras svalt och mörkt och håller då i cirka ett år Om du torkar stora mängder är det bästa att förvara varje grönsakssort för sig.

När du ska ut på äventyr packas de torkade råvarorna i plastpåsar som kan förvaras i plastburkar för att maten inte ska smulas sönder i packningen.

Planera tillagningen

Planera matlagningen utifrån koktider på alla torra ingredienser. När dina torkade råvaror ska tillagas kokar du först upp vatten och låter köttet småkoka eller ligga och dra i upphettat vatten i cirka tio minuter. Tillsätt grönsaker och koka i ytterligare fem minuter. Tillaga sedan ris eller nudlar under tiden som torrmaten står och drar.

Förslag på goda rätter är att blanda kyckling med purjolök, paprika, vitlök, citrongräs och chili. Blanda köttfärs med lök, vitlök och kapris. Till kotlettbacon passar oliver, lök, svamp, örter och broccoli. Smaksätt kycklingmixen med cocosmjölk, köttfärsen med tomatpuré och baconen med matlagningsvin. Salta och peppra efter smak. Servera maten med ris, couscous, äggnudlar eller pasta som alla är bra kolhydratkällor med kort koktid. Ät mexikanskt genom att värma mjuka tortillas i stekpannan och fyll med tacokryddad köttfärs, grönsaker och riven ost.

Smaklig måltid!

Matsmart - torka själv

Så här torkar du

Kött

Beräkna generellt 150 gram kött per portion, något mindre till gryta eller en smakrik köttråvara som bacon.

– Köttfärs 150 gram: Bryn färsen i tio minuter utan fett, eventuellt med en klyfta pressad vitlök.

– Kotlettbacon (eller kassler) 75-100 gram: Skär bort synligt fett. Bryn utan att tillsätta fett. Låt rinna av på hushållspapper.

– Kyckling 150 gram: Marinera avlånga korvlika köttbitar i valfri marinad i ett dygn. Kyckling måste alltid kokas innan det torkas, koka gärna i utspädd marinad i cirka femton minuter (köttsaften ska vara genomskinlig). Skär i skivor och sprid ut över bakplåtspapper.

– Sprid ut köttet över ett bakplåtspapper och torka i 50 grader tills det är helt torrt, vilket tar cirka 10-12 timmar. Köttet ska vara knaprigt och hårt. De mikroorganismer som vi blir dåliga i magen av kan bara bildas om fukt finns kvar i köttet. Rör om då och då och sära på bitar som fastnat i varandra.

Grönsaker och lök

Mängden av varje råvara beror på vad du själv tycker om. 50 gram broccoli väger efter torkning praktiskt taget ingenting eftersom grönsaker mestadels består av vatten. För att torktiden ska stämma krävs att grönsakerna är riktigt tunt skivade. Beräkna cirka 50-100 gram färska grönsaker per portion.

– Skölj noggrant. Skiva och dela färska grönsaker som aubergine, broccoli, paprika, purjolök i små bitar.

– Strö lite salt över snittytan på vattenmättade grönsaker som aubergine, vätskan tränger då snabbt ut.

– Skiva vitlök tunt. Skär oliver och lök i önskad storlek.

– Fördela på bakplåtspapper på plåt eller galler och torka i högst 50 grader. Torktid är cirka 8-12 timmar, rör om då och då och sära på bitar som fastnat i varandra.

Svamp och örter

Svamp och örter är redan från början ganska torra och torkas bäst långsamt i rumstemperatur. Beräkna mängd utifrån hur mycket du önskar av den färska råvaran.

– Rengör svampen. Skiva och dela i önskade bitar. Lägg på tidningspapper eller trä upp på tråd.

– Skölj örterna och lägg i små buketter på tidningspapper eller häng upp i snören.

– Torktiden är 12-24 timmar beronde på bitarnas storlek.

Inköpslista

Råvaror som torkas:

Nymalen mager köttfärs Kycklingfilé Kotlettbacon Purjolök Gul lök Vitlök Broccoli Aubergine Röd paprika Champinjoner Oliver Kapris Gul chili Citrongräs Färsk timjan

Till tillagningen:

Kokosmjölk Tomatpuré Matlagningsvin Tacokryddor Tortillas Snabbris Äggnudlar Snabbmakaroner Couscous

Av: Erika Willners

Matsmart - torka själv Matsmart - torka själv Matsmart - torka själv

Matsmart - torka själv Matsmart - torka själv Matsmart - torka själv