TEST: Kajak – Sju sköna Sjöfarare

Det är äntligen dags att sätta kajaken i vattnet och ge sig ut över de blå vidderna. Men om du är osäker på om din kajak är rätt för dig, eller känner att det är dags att byta upp sig, så har du hittat rätt: Här är resultatet av omsorgsfullt testande, paddlande, packande och diskuterande.

I startfältet finns både plast- och glasfiberkajaker, två kategorier med sina respektive för- och nackdelar. Kajaker i glasfiber är lättare och ger snabbare respons i och med att materialet är styvare. De är enkla att reparera när det går hål i dem. Plastkajakerna ligger inte långt efter. För varje år som går knappar de in på glasfibermodellerna. De blir lättare och får allt bättre paddelegenskaper. Och framför allt är de mer hållbara och tål i stort sett allt som kan inträffa under paddling.

Alla testade kajaker är avsedda för längre turer, de har packluckor och styrsystem i form av roder eller skädda. Efter att ha testat och diskuterat och vridit och vänt på modellerna står en sak klart: det finns ingen ”bästa kajak”. Det klokaste rådet är att tänka igenom vilken typ av paddling du vill ägna dig åt. Det gör valet mycket lättare. Kajakmarknaden bjuder på en stor mängd av olika märken och modeller. När du vet vad du vill använda kajaken till: Prova, prova och prova, tills du hittar en som passar din kroppsbyggnad och paddelstil.

TEST: Kajak - Sju sköna Sjöfarare

TESTPATRULLEN:

Calle Klockar Linder, 26 år, 180 cm, 76 kilo
Skidåkare som tillbringar vintern i Åre och sommaren i Stockholms skärgård, där han bygger tält åt eventföretag. Har inte paddlat så mycket innan testet men har nu blivit riktigt biten. Calle gillar lättdrivna kajaker som även passar för kortare turer.

TEST: Kajak - Sju sköna Sjöfarare

Peter Kanmert, 26 år, 186 cm, 75 kilo
Van paddlare som gillar att paddla på Gotland och i Stockholms skärgård. Driver ett kajakföretag på Gotland med turer och guidning på Fårö. Föredrar längre och lättdrivna kajaker som samtidigt är roliga att paddla när det blåser.

TEST: Kajak - Sju sköna Sjöfarare

Klaus Dejler, 51 år, 190 cm, 80 kilo
Har paddlat i tio år, främst i Stockholms skärgård men även i Norge, Finland och på Åland. Paddlade Arctic Sea Kayak Race på Lofoten i somras. Mycket analytisk och kräsen vad gäller kajaker, det ska helst vara gult och i glasfiber eller kevlar.

Följande märken testade vi:
» Necky Chatham 17
» Cobolt Origo
» Hurricane Tracer 165
» Prijon Marlin
» Wilderness Systems Tempest 170
» Valley Nordkapp
» Trapper Barracuda

Av: Text: Peter Kanmert. Foto: Emma Rodling

TEST: Kajak - Sju sköna Sjöfarare TEST: Kajak - Sju sköna Sjöfarare TEST: Kajak - Sju sköna Sjöfarare

TEST: Kajak - Sju sköna Sjöfarare TEST: Kajak - Sju sköna Sjöfarare