TEST: Skalbyxor – Brutalbra brallor

Dina skalbyxor ger dig ett eget mikroklimat under bältet. De skyddar mot obarmhärtigt fjällväder och ventilerar efter behov ut värme och svett från kroppen. Att bli för varm och blöt kan i hårt väder snabbt leda till utmattning och nedkylning. För dig som är aktiv ute i vinterkylan är funktionella kläder en del av säkerhetsutrustningen. Skalbyxan är ett bra allroundplagg för friluftsliv. Somliga använder hellre impregnerade friluftsbyxor i bomull eller softshellbyxor. Fleecetajts kan kombinerade med en enkel regnbyxa. Men ur en aspekt är en trelagers skalbyxa överlägsen – hållbarheten är överlägsen.

Ett trelagersmaterial innebär att yttertyg, membran och foder lamineras till ett enda lager. Tvålagers är samma sak minus foderskiktet. Plagg i tvålagers- material har istället ett löst foder i ett smidigt tyg eller nättyg. Dessa material är vind- och vattentäta samtidigt som de släpper ut vattenånga. Byxornas hållbarhet påverkas också av hur de är i konstruktionen. Förböjda knän, sömmar på rätt ställen och extra knäppning över dragkedjeöppningar är exempel på detaljer som gör plagget säkrare och mer hållbart.

Lager på lager på…
Även skalplagg har sina begränsningar – i arktisk kyla fungerar inte trelagersvävarna i syntet utan blir då för stela. De testade skalbyxorna kommer bäst till sin rätt i vanligt svenskt vinterväder. Under skalet bär du ett eller två fukttransporterande skikt, beroende på hur mycket värme du producerar och köldeffekten från temperatur och vind. Svettiga vårvinterdagar kan det räcka med bara skalet och öppna dragkedjor längs bensidorna. Eller med tunna trekvartskallingar under.

Som köpare ska man välja ett par skalbyxor som håller i alla lägen. Se till att det finns förstärkningar på utsatta ställen, att dragkedjorna är rejäla liksom andra detaljer . Den renodlade vinterbyxan är för tung och varm för sommaraktiviteter, åtminstone i låglandet. När du väljer skalbyxor ställs du inför valet att satsa på ett par lätta året-runt-byxor eller att förse dig med både ett par renodlade vinterbrallor och ett par tunna och lätta regnbyxor.

Dessa skalbyxor testade vi:
Klättermusen Njord
Haglöfs Argon Pant
Helly Hansen W Verglas Pants
Bergans Sirdal Salopette Pants
Norrøna Trollveggen Dri3 Bibs
Tierra Rim Pant
Peak Performance Black Light
The North Face Mammatus Bib
Patagonia Stretch Element

Av: Uteredaktionen