TEST: Skidor 2010

Ett par pjäxor, alpin turbindning och ett par skidor som fungerar bra till det mesta, det är själva grundtanken. Så har trenden redan sett ut ett antal år där ute. Nu har även tillverkarna uppmärksammat utvecklingen. K2 är först ut med att ge skidor för detta användningsområde ett namn – Adventure. Och det är just vad det är.

En lämplig skida i kombination med alpin turbindning öppnar för nya äventyr. Varför inte en förmiddag med full fart i skidsystemet till dess den bästa snön är uppåkt och sedan eftermiddagen med stighudar under skidorna i jakt på de ospårade ytorna utanför pistmarkeringarna? Eller kanske längre bort.

Du väljer skida, och kanske också bindning, efter den åkning du gillar bäst. Håller du mest till i skidanläggningen är knappast skidans vikt en begränsning. För topptursentusiasten är vikten självklart av betydelse men många väljer ändå en något tyngre skida även på toppturen eftersom den är mer allsidig och helt enkelt fungerar bättre utför. Det är en fråga om tycke och smak. Samtliga skidor i testet fungerar till allt men är naturligtvis bäst på olika saker.

Bredden förlåter

En allsidig skida som fungerar väl både i anläggning och ute på fjället är generellt lite bredare. Bredd är förlåtande på stökigt underlag. Bredd tillåter dig också att gå ner något i längd vilket ger ökad hanterbarhet. Bredd ger även bärighet, en viktig egenskap inte minst i kombination med en ryggsäck som kanske väger några kilo extra, då den åtminstone ska innehålla lavinsäkerhetsutrustning. Skidans hårdhet är en mer personlig preferens.

Topptursfolk föredrar mjuka spetsar eftersom skidan helt enkelt blir lättare att hantera med trötta ben. Hög fart i offpisten ställer krav på stabilitet, vilket i regel hänger samman med högre vikt. Som köpare måste du bestämma vilka egenskaper du prioriterar.

Trenden från tillverkarledet är också ”lättare och bredare”, rent av superlätt. Kolfi ber är här för att stanna och rätt utnyttjat ger materialet både lättare och samtidigt stabilare skidor. I testet finns tre par skidor som utnyttjar denna teknik: Goode, Scott och Dynafit.

Rockerspann är nästa trend. Att en skida har rocker innebär att spetsen, och i regel även bakändan, av skidan är något uppböjd. Med andra ord är spannet omvänt på en fullrockerskida, jämfört med traditionella skidor. Avsikten är att förbättra offpistegenskaperna, skidan flyter helt enkelt bättre ovanpå mjuk snö.

Bindning påverkar egenskaper

Även om skidorna i testet har liknande karaktär så påverkar valet av bindning både deras egenskaper och användningsområde. Lättast och mest topptursorienterad är Dynafit med en vikt på cirka 500 gram per fot. Bindningen fungerar inte med vanliga alpinpjäxor utan kräver specialanpassade turpjäxor. Däremot är bindningen, trots låg vikt och klent utseende, superstark och fungerar även för aggressiv åkning.

Fritschi Diamir Freeride är en allsidig typ av bindning som har stepin-funktion precis som en vanlig alpinbindning. Det innebär att den fungerar tillsammans med både tur- och alpinpjäxor. Vikten hamnar på cirka 1 000 gram per fot. Fritschi-bindningen fungerar till allt, möjligen med reservation för riktigt aggressiv åkning.

Marker Duke representerar ett nytänk bland turbindningarna. Duken tar sin utgångspunkt i en vanlig alpinbindning som försetts med gåfunktion. Den är tung, 1300 gram per fot, och passar utan tvekan bäst vid skidanläggningsnära åkning där den klarar lika tuffa tag som en vanlig alpinbindning. Gåfunktionen är dock medioker och känslig för nedisning. Som jämförelse väger en vanlig alpinbindning cirka 1400 gram per fot.

Ska göra sitt jobb

Många skidförsäljare ger ett bättre pris när du köper bindningar och skidor på samma ställe. Frågan du bör ställa dig när du väljer skida, är vilken typ av skidåkning du ägnar dig mest åt, och välja skidor och bindning därefter. För även inom ett allroundsegment som detta finns skidor som trivs bäst på vissa typer av underlag. För de flesta åkare bör en skida vara som en bra fotbollsdomare – man ska inte irritera sig på den och den ska göra sitt jobb. Därmed är en skida som gör sitt jobb och inte utmärker sig sannolikt ett riktigt bra köp för de fl esta. Bara åkare som verkligen vet vad de gillar bör egentligen välja något annat.

Så utförde vi testet

Målet har varit att ta reda på för vem och vad skidan passar. Kräver den aktiv åkning eller är den förlåtande? Var trivs den bäst? Är det en modell för toppturer med lössnö eller hårda underlag, långa eller korta svängar, och kanske intressantast av allt: på vilket område måste du kompromissa mest? Vidare har vi tittat på vilka skidor som kräver stabila pjäxor och vilka som fungerar bra med mjuka turskor. Vissa modeller behöver också en kraftigare bindning för att helt komma till sin rätt.

Testet utfördes under vårvintern av en samling helikopter- och topptursguider, skidåkare med tävlingsbakgrund och friåkare. Strävan har varit att testa så många modeller som möjligt under samma dag för att få jämförbara omdömen på samma underlag av åkare i samma dagsform. Det har inneburit upp mot ett trettiotal åk varje testdag.

Utöver det har skidorna använts heldagsvis i arbete och på toppturer. Skidorna har nagelfarits på kallsnö, puder, slask och betonghård pist i Åre och Alperna, och på toppturer i Sylarna, Dolomiterna och Lyngen. Dessutom har de testats med mjuka och hårda alpina turskor samt med vanliga slalompjäxor. Testskidorna jämförs sinsemellan, alltså med övriga skidor i testet, och inte med några andra skidmodeller.

Välj skida efter aktivitet

Topptur
Ryggsäckens vikt och underlaget ställer krav på bärighet. Skidan bör vara lätthanterlig och förlåtande eftersom trötta ben och växlande underlag annars ökar risken för vurpor och skador. Skidan får gärna vara mjuk i toppen och lätta att initiera i sväng, även med mjuka turskor. Låg vikt är självklart en prioriterad egenskap. Pist
Skidans vridstyvhet är avgörande. Kika närmare på den angivna radien som ger en indikation om skidan fungerar bäst i korta eller långa svängar. En skida som är bred under foten, med en större radie, blir naturligt långsammare från kant till kant. Offpist
Vid luftburen offpiståkning är vikten sällan ett problem, vilket öppnar för vridstyva skidor som är byggda för att klara höra farter och ojämna underlag. Bärigheten och bredd är ett plus. Alltför mycket skärning i midjan kan göra skidorna oroliga. Har du starka ben kan du välja skidor som kräver en aktiv åkstil.

Teståkare

Petter Berggren

TEST: Skidor 2010


31 år, 75 kilo,
180 centimeter

Favoritskida

Pist: Kästle MX 98 Off pist: Black Crows Navis Topptur: Black Diamond Verdict Allround: K2 Hardside

Alpin tävlingsbakgrund.
Skrapar ihop cirka 80 skiddagar per år. Teknisk åkare som tycker det är viktigt att det ser snyggt ut. Gillar brant och storåkning bättre än trång bråkig skog. Naturromantiker som också gillar toppturer i tysthet. Vill dock helst vara 15 år på nytt och hänga i parken. Tycker om breda skidor med stor svängradie som tål aggressiv åkning.

TEST: Skidor 2010

Emma Rodling
24 år, 60 kilo,
163 centimeter

Favoritskida

Pist: Kästle MX 98 Off pist: Black Crows Navis Topptur: Atomic Coax Allround: K Hardside

Tidigare alpintävlingsåkare som bytt isiga pister mot lössnö och toppturer. Åker med god teknik och med mer känsla än kraft. Bär hellre tungt uppför för att få ett bra åk ner. Gillar stabila och breda skidor med rakare skärning som tål hög fart.

TEST: Skidor 2010

Anders Bendix
36 år, 75 kilo,
183 centimeter

Favoritskida

Pist: Head John Off pist: Black Crows Navis Topptur: Kü Hardside Allround: Kü Hardside

Följsam, teknisk och ekonomisk åkare som kör slut på de flesta. Gillar terräng som inbjuder till lek. Har arbetat med toppturer, heliski och skidskola i Hemsedal, Riksgränsen, Björkliden och Kebnekaise. Föredrar stabila skidor som klarar fart och ojämnheter.

TEST: Skidor 2010

Torbjörn Persson
34 år, 70 kilo,
180 centimeter

Favoritskida

Pist: Head John Off pist: Black Crows Navis Topptur: Black diamond Verdict Allround: Black Diamond Verdict

Friåkare och topptursentusiast som åker överallt med lätt och flytande åkstil. Åker offensivt och fort. Gillar friåkningsskidor som är lite bredare under foten och kan användas till det mesta. Gillar skidor som kräver en aktiv åkare.

Av: Kalle Grahn

TEST: Skidor 2010 TEST: Skidor 2010 TEST: Skidor 2010

TEST: Skidor 2010 TEST: Skidor 2010