TEST: Sovsäckar för vinter

Under kalla midvinternätter har sex sovsäckar bekänt färg. Fullmånen lyste rund och gul på natthimlen när kvicksilvret letade sig flera grader under minus tio-strecket och östan riste i tältduken. Testresultatet är klart godkänt – i de flesta säckar höll vi oss både varma och kunde sova natten lång.

TEST: Sovsäckar för vinter

Sovsäckarna vi testat är avsedda för fyra säsonger, vilket innebär ”mildare” vinternätter. Någon enstaka klarar även temperaturer under minus 20. Om man ska tro butikerna så är det få som köper varmare sovsäckar än så. – Vi har kunder som köper vintersäckar för expeditioner, men de flesta gör turer på vårvintern. Det är sovsäckar i dun som gäller, säger Pernilla Lidholm på Addnatures butik på söder i Stockholm.

Vi har testat fyra dun- och två syntetsäckar. Föga förvånande konstaterar vi att de fluffiga dunsäckarna har högre mysfaktor och är betydligt lättare än motsvarande syntetsäckar. Syntetsäckarna är å andra sidan betydligt billigare och torkar snabbare. För allergiker är syntet också det självklara valet.

Det finns varma vintersäckar som också är förhållandevis lätta. De är dyra men priset måste ställas mot livslängden, för den som ofta gör vinterturer är det en bra investering.

Pimpa komforttemperaturen
Kombinera mera Med en sovsäck som klarar temperaturer ner mot fem-tio minusgrader klarar du de flesta turer. Blir det kallare kan du alltid sova i dina förstärkningsplagg, termojacka med dun eller syntetfyllning, tjock mössa, tjocka handskar och ett par duntofflor. Kombinera en tunn sovsäck med ännu en sovsäck. Sovpåse i fleece eller en ytterpåse ökar komforttemperaturen med några grader.

TEST: Sovsäckar för vinter

Ajungilak Fleece Liner är en gosig fleeceinnerpåse till din sovsäck. Den ökar säckens komforttemperatur med mellan fem och tio grader beroende på hur frusen du är. Väger knappa kilot och kostar 675 kronor. Finns även i tunnare varianten Beito. Säcken är kilformad och enkel att tvätta.

TEST: Sovsäckar för vinter

Ajungilak Grevling är ett överdrag som skyddar sovsäcken mot smuts och slitage samt ger ett par grader extra värmeisolering. Lång öppning med dragkedja, dragsko runt ansiktet, ovandel i impregnerad bomullsblandning och underdel i vattentät nylon. Vikt 400 gram, pris 675 kronor.

TEST: Sovsäckar för vinter

Ajungilak Bivi bag är egentligen ett tält i miniformat. Det står emot vind och vatten och du kan sova med det under bar himmel utom när det regnar. Den ger också ett par grader extra komfortvärme och skyddar din sovsäck från slitage. Vikt 340 gram, pris 650 kronor.

Hur vi testade
Vi har tältat med sovsäckarna i temperaturer mellan minus 9 och minus 15 grader. I de flesta fall endast iklädda ett underställ, mössa och vantar, i de mindre värmande sovsäckarna klädde vi på oss extra kläder och sov gott. Vi hade överdrivet tjocka lager med liggunderlag för att inte kyla underifrån skulle påverka sovsäckens isolerande funktion. Tre personer har sovit i säckarna, flera har testat ligglängd och bredd.

Av: Erika Willners & Lena Hedman

TEST: Sovsäckar för vinter TEST: Sovsäckar för vinter TEST: Sovsäckar för vinter

TEST: Sovsäckar för vinter TEST: Sovsäckar för vinter TEST: Sovsäckar för vinter