Plugga friluftsliv

Anledningarna till att studera friluftsliv kan vara många, allt från att unga människor vill ta ”sabbatsår” till att man vill jobba som guide på heltid. Ofta finns hela registret av studenter i en friluftsklass. Campus Åre, som tillsammans med Mittuniversitetet och Linköpings universitet driver Outdoor & Management Studies i Åre, har från och med i år infört intervjuer i ansökningsprocessen, för att se om eleverna är motiverade och har sökt rätt utbildning.

En av lärarna på utbildningen är Urban Axelsson som har mångårig erfarenhet från guidningar och arrangemang på många olika platser, både i Sverige och utomlands.

– Det är en stor blandning av människor i varje klass. En tredjedel är målmedvetna, den andra tredjedelen vet att de vill ge sig in i friluftslivet men inte riktigt vad de vill jobba med, den sista tredjedelen är där för att de flyr från något, eller som en personlig resa eller utveckling, säger Urban Axelsson.

En paradox som Urban Axelsson uppmärksammat, är att många slutar jobba som guide när de börjar bli som bäst i yrket. När de kommer i ålder då villa, vovve och Volvo börjar bli aktuellt tycker många att de borde skaffa sig ett traditionellt jobb.

– Men Nya Zeeland är ett förebildsland för många, där tar man hand om äventyrsturister på ett professionellt sätt. Turism är en stor näring och det finns statligt stöd, likaså i Frankrike där en riktigt bra guide kan locka turister. Det kan ge en spin off-effekt som en hel by kan leva på, med mycket pengar som går till kompletterande service lokalt. I Sverige finns inte så bra förutsättningar ekonomiskt att jobba som guide, säger Urban Axelsson.

Upp till dig själv
Hur ser det då ut på arbetsmarknaden för de som gått Outdoor & Adventure Management? Urban berättar att de som gått färdigt Vildmarksguide, som är föregångaren till dagens utbildning, bland annat fått jobb på Svenska turistföreningens fjällstationer som guider och som ledare i olika teambuildingsföretag.

Många arbetar inom företag i skidbranschen, framförallt Skistar, medan andra har hittat försörjning utomlands som skidguider eller reseledare på safari. Några har startat egna guideföretag.

Gemensamt för alla är att jobben är säsongsberoende och det är bra om man är beredd att flytta på sig ofta. Kicki Eriksson, rektor för Outdoor & Adventure Management i Åre betonar vikten av att vara målmedveten och skaffa sig bra kontakter under utbildningen

– Det hänger mycket på dig själv. Och sen behöver man inte vara jätteduktig på att klättra när man går här, det viktigaste är att man lär sig jobba med människor, säger Kicki Eriksson.

Plugga friluftsliv

På baksidan av Åreskutan driver Magnus Lindholm Hyttgården i Huså, och har även startat eget aktivitetsföretag.

– Jag är grymt nöjd med utbildningen och vi hade väldigt bra lärare. Ibland kände man kanske att man hade velat utvecklas mer – i vissa lägen anpassades turerna till de som är svagast i klassen, då kände jag att jag hade velat ha mer utmaningar. Redan på gymnasiet fanns tankarna på att jobba på en liten anläggning var som helst i Norrland, där Magnus vill jobba för att få fler gäster till glesbygden.

– Nu driver jag ett vandrarhem och håller på att starta upp ett eget aktivitetsföretag i Huså. Jag hade fyra-fem andra jobb att välja mellan men det här var det som jag såg som störst utmaning, trots att det kanske inte är bäst betalt! När det gäller arbetsmarknaden ser han inga större problem att få jobb.

– Om man har gått en treårig turismutbildning så bör man ha lärt sig att tyda folk, veta vad som krävs i branschen och veta hur man ska vara för att en chef ska anställa en. Säsongsjobben i Sverige inom turism- och guidenäringen är flest under sommar och vinter, så vad kan en friluftsguide göra resten av året?

– Det finns mycket butikjobb under vår och höst. Du kan lätt få jobb i en friluftsbutik eftersom du har bra erfarenhet och intresset. Cykelbutiker har sin högsäsong på våren och på hösten börjar många butiker få in skidsortimentet. Drygt ett halvår efter han slutat sin vildmarksturismutbildning vid Älvdalens Naturbruksgymnasium sammanfattar han gymnasietiden så här:

– Det har varit tre helt grymma år! Jag rekommenderar verkligen andra att söka. Du växer som person otroligt mycket och dina ledaregenskaper utvecklas. Du lär dig många bra saker även om du inte kommer att jobba som guide hela livet, du har stor nytta av en sådan här utbildning ändå.

Plugga friluftsliv

Karin fick dessvärre inget visum till Kanada i år så i vinter jobbar hon i skidpatrullen i Åre och som lavinutbildare på Åre Lavincenter.

– Jag hade höga förväntningar på Fjälledarutbildningen eftersom jag hört vilka äventyrare som gjort den tidigare, som Ola Skinnarmo. Men jag tycker att den motsvarade dem. Utbildningen är väldigt fri med mycket ”trial and error”, den blir nog lite vad man gör den till. Men det finns en bra grundplan med gräddan av friluftsliv inkluderat.

Efter utbildningen fick Karin jobb som raftingguide och guide på Kebnekaise fjällstation. Men hon ville fortsätta utveckla sina kunskaper och tog flera kurser bland annat i klättring samt ledarskap och meteorologi på Stockholms universitet.

– Jag hade tankar på att starta eget efter första året i Malung, men kanske inte förrän fem-tio år senare. Efter att jag gått utbildningen och varit ute i branschen i två år startade jag mitt företag Explore 61°N 2005. När det gäller sysselsättning ser hon en ljus framtid trots lågkonjuktur och den säsongsbetonande arbetsmarknaden i Skandinavien.

– Det märks inte av så mycket i branschen, folk vill fortfarande hitta på saker att göra. Många vill uppleva saker idag, till exempel kanske man hellre åker på en upplevelseresa än en charterresa till stranden. Men trots en växande turismindustri i Sverige räcker inte jobben till alla som gått en fjälledarutbildning.

– Det borde finnas plats för alla, men många äventyrsföretag är små och har inte så många anställda. Det viktigaste tipset Karin har att ge elever på utbildningarna är att arbeta in ett namn i branschen.

– Nätverkande och kontakter är jätteviktigt! Praktiken är guld värd, tänk efter vad du vill jobba med senare så har du chans att jobba in dig redan på utbildningen. Det är många veckors praktik på utbildningarna så passa på att vara på flera ställen. Men till sist beror det ändå på dig som person.

Plugga friluftsliv

– Jag tittade lite på Malung och Storumans fjälledarutbildningar innan jag valde skola, men kände att jag ville ha en bredare utbildning. På Kronoby går man igenom allt från grunden, så man behövde inga förkunskaper. Sen tyckte jag det var kul att den låg i ett annat land, det innebär en ny kultur och mycket resor till olika ställen.

Jag tycker utbildningen var väldigt bra, den täcker in mycket, ger erfarenhet, man lär sig själv och av sina egna misstag, man provar på verkligheten. Karin betonar vikten av praktik och under sina totalt åtta veckors praktik har hon assisterat på två klippklättringsgrundkurser, klättrat tre veckor på Sardinien, gjort en 14 dagars vinterfjälltur i Norge och varit med två veckor hos skidpatrullen i Hemavan. Efter utbildningen fick Karin jobb på ett kajakcenter i Avesta, där hon jobbat två säsonger.

– Det är ganska lätt att få jobb, om man vill går det. Men sen är det klart att det är vissa perioder med mindre jobb, som under våren och hösten. Karin har två bra tips om man är osäker när man ska välja en utbildning:

– Ring utbildningsansvarig och lärare på skolorna för att ta reda på mer. Även om de flesta har hemsidor får man inte reda på allt där. Det andra tipset handlar om vikten av att välja rätt inriktning på sin utbildning.

– De flesta skolorna har en viss inriktning, så man får se till sina egna erfarenheter, på vissa skolor lär man sig från grunden medan andra kräver förkunskaper och erfarenhet. Vissa utbildningar är mer fokuserade på företagande. Tänk efter vad du kan och vart du vill komma! Efter två kurser i sjukvård, Wilderness First Aid och Wilderness Advanced First Aid genom Kronoby växte intresset för sjukvård och i vår kommer Karin läsa naturbasår på Komvux, för att senare kunna söka läkarlinjen.

– Men jag vill inte bli sjuksyster så jag satsar på att bli läkare. I framtiden skulle det vara intressant att jobba med något höghöjdsrelaterat.

Gymnasier

Naturbruksgymnasiet Älvdalen
Utbildning Naturguidning/vildmarksturism
Längd 3 år
Beskrivning Riksrekryterande gymnasieprogram nära Dalafjällen. I utbildningen ingår flerdagarsturer, en bredd av uteaktiviteter samt kurser i bland annat ledarskap och säkerhet. Turismkunskap, livräddning och praktik ingår också i utbildningen.
alvdalen.com
0251-59 70 00

Vadstena gymnasium
Utbildning Natur- och friluftsprogrammet
Längd 3 år
Beskrivning Specialutformat program med riksintag för ungdomar som gillar äventyr i naturen. Aktiviteter som bergsklättring, paddling, segling, vandring och fjällutbildning. För dig som kan tänka dig att arbeta som ledare för alla åldrar inom natur- och friluftsverksamhet.
vadstenagymnasiet.se
0143-150 67

Dals-Eds gymnasium
Utbildning Turismledarprogrammet med inriktning mot naturturism
Längd 3 år
Beskrivning Riksrekryterande turistledarprogram för dig som är intresserad av människor, friluftsliv och service. Ämnena är turism, friluftsliv, pedagogiskt ledarskap samt många valbara kurser som klättring, överlevnad, jakt och fiske med mera.
utsikten.info
0534-191 60

Vildmarksgymnasiet Hylte
Utbildning Vildmarksliv
Längd 3 år
Beskrivning Riksrekryterande vildmarksgymnasium med kortare och längre turer i alla naturtyper. Du kommer att lära dig färdas i kanot, till fots, på snöskor, skridskor och skidor, totalt blir detta cirka 70 dagar under tre års tid. Under färderna lever eleverna med och av naturen och lär sig ta till vara resurser som vilt, fisk och växter.
https://www.hylte.se/vildmarksgymnasiet/
0371-602 04

Naturbruksgymn. Osby
Utbildning Vildmark & Äventyr
Längd 3 år
Beskrivning Utbildning inom ramen för Naturbruksprogrammet i skånska Osby. Ledarskap och gruppdynamik är några punkter på programmet, liksom friluftsteknik sommar och vinter. Möjlighet att bygga på utbildningen med till exempel dykning och kajakpaddling. Minst 15 veckors praktik ingår i programmet. naturbruksgymnasiet.
https://www.naturbruksgymnasietosby.se/
0479-185 70

Friluftsgymnasiet Luleå
Utbildning Idrottsprogrammet inriktning friluftsliv och ledarskap
Längd 3 år
Beskrivning Utbildningen är en del av idrottsprogrammet. Den är inte riksrekryterande, men elever utifrån som sökt har kommit in. Eleverna får lära sig leda grupper i många olika aktiviteter och det finns en hög klättervägg och höghöjdsbana på skolan.
friluftsgymnasiet.se
0920-45 33 09

Folkhögskolor

Storumans folkhögskola
Utbildning Fjälledarlinjen
Längd 2 år
Beskrivning Tvåårig guideutbildning inom friluftsliv och äventyrssporter. Stort fokus på säkerhet och ledarskap. Undervisningen är uppdelad på temaveckor där teori och praktik är mixade och bedrivs mestadels ute. Tolv veckors praktik ingår i utbildningen, fördelade på åtta vinterveckor och fyra sommarveckor.
storuman.fhsk.se
0951-267 80

Tornedalens folkhögskola
Utbildning Naturguideutbildning
Längd 2 år
Beskrivning Tvåårig utbildning för ledare i skog och mark. Kursplanen omfattar bland annat ekologi, artkännedom, natur- och kulturlandskapets variationer, samt frilluftsteknik, ledarskap och entrepenörskap.
tornedalen.se
0927-795 70

Malungs Folkhögskola
Utbildning Fjäll- och vildmarksledarutbildningen
Längd 1 år
Beskrivning Friluftsledarutbildning med betoning på ledarskap och fjällkunskap. Inriktad mot upplevelseturism på fjället, i skogen och på vattnet. Teori varvas med praktik och det ingår tre veckors praktik i utbildningen.
malungsfolkhogskola.com
0280-143 00

Sjöviks folkhögskola
Utbildning Vägledarutbildningen i naturligt friluftsliv
Längd 1-2 år
Beskrivning För dig som vill arbeta som ledare eller pedagog inom friluftsliv. Stor vikt läggs vid att bedriva ett rikt uteliv med enkla medel. Första året ägnas mycket tid åt utrustningstillverkning och totalt 15 veckor utgörs av turer. Andra året söks separat och är ofta en kombination av färder, hantverk och teoretiska studier.
https://www.sjovik.eu/
0226-678 14

Hållands folkhögskola
Utbildning Fjäll- och friluftslinjen
Längd 1-2 år
Beskrivning Första året ska ge dig kunskap och erfarenheter så att du kan bedriva friluftsliv under alla årstider. Fjällen, kultur och historia samt växter, djur och miljö är viktiga delar i utbildningen. Det går att välja ett påbyggnadsår med inriktning fjällfriluftsliv, ledarskap, ekologi och hållbarhetsfrågor. Utbildningen följer Fjällsäkerhetsrådets utbildningsnorm för fjälledare under det andra året.
holland.fhsk.se
0647-66 55 00

Birka folkhögskola
Utbildning Fritidsledarutbildning
Längd 2 år
Beskrivning Några av momenten i utbildningen är friluftsliv, skidåkning, pedagogiskt ledarskap, utomhuspedagogik, ledarskap, kommunikation, ekonomi och marknadsföring. Under det första året är målet att själv lära sig mer inom natur, friluftsliv och skidåkning. Allt eftersom lär du dig att själv leda och planera sådan pedagogisk verksamhet.
birka.fhsk.se
063-14 74 00

Yrkeshögskola

Naturbruksgymnasiet Älvdalen
Utbildning Fjäll- och äventyrs-ledare
Längd 300 YH-poäng, 1,5 år
Beskrivning En ettårig säkerhets- och ledarskapsutbildning för dig som har tidigare utbildning, yrkeserfarenhet av och ett brinnande intresse för friluftsliv i skog, på vatten och på fjället året runt. Efter utbildningen ska den studerande kunna arbeta som till exempel skidlärare, fjälledare, upplevelsearrangör och utbildare inom fjäll- och vildmarksaktiviteter. Femton veckors praktik ingår i utbildningen.
alvdalen.com
0251-59 70 00

Jämshögs folkhögskola
Utbildning Upplevelse och turismentrepenör
Längd 400 YH-poäng, 2 år
Beskrivning Efter utbildningen är du redo att starta eget företag inom upplevelse- och turismnäringen eller använda friluftslivets pedagogik inom verksamhet med barn och ungdom eller i arbete inom turismbranschen. Utbildningen varierar teori och praktik och arbetar med upplevelsebaserat lärande. Tjugo veckors praktik ingår i utbildningen.
jamshog.org
0454-463 40

Högskola och universitet

Mittuniversitetet Östersund
Utbildning Turismprogrammet
Längd 180 hp
Beskrivning Utbildningen ger förutsättningar för arbete inom stora delar av turismnäringen med områden som produktutveckling, marknadsföring, strategisk destinationsplanering och eventproduktion. Utbildningen är internationellt inriktad med möjligheter att förlägga delar av studierna utomlands. Sveriges största turismforskningsinstitut ETOUR är kopplad till utbildningen.
miun.se
063-16 53 73

Linköpings universitet
Utbildning Miljö- och utomhus-pedagogik
Längd 7,5-120 hp
Beskrivning Centrum för miljö och utomhuspedagogik i Linköping har ett flertal kurser inom friluftsliv. Bland annat natur- och kulturvägledning, en internationell masterutbildning i utomhuspedagogik, forskarutbildning och andra kortare kurser. Efter de längre utbildningarna kan du arbeta i grund- eller gymnasieskolans fritidsverksamheter eller i som upplevelseguide i turismindustrin.
liu.se
013-28 10 00

Umeå universitet
Utbildning Högskoleprogrammet i Naturguidning, Kiruna,
Längd 120 hp
Beskrivning Utbildningen inriktar sig på friluftsliv och turism ur ett miljömässigt hållbart perspektiv. Utbildningen är i huvudsak teoretisk med en del fältmoment och är knuten till näringslivet med konkreta projekt i lokala företag. Efter utbildningen kan du arbeta som naturguide med uthållig ekoturism genom att arrangera naturvandringar, fjällturer, draghundsexpeditioner jaktoch fisketurer alternativt starta egen verksamhet.
umu.se
090-786 97 78

Campus Åre, Mittuniversitet och Linköpings universitet
Utbildning Outdoor & Adventure Management Studies Åre
Längd 120 hp
Beskrivning En ny universitetsutbildning, före detta Vildmarksguideutbildningen, som är ett samarbete mellan Campus Åre, Mittuniversitetet och Linköpings universitet. Utbildningen ska ge en bra grund inom äventyrsområdet men också möjligheter till fortsatta universitetsstudier. Teoretiska kurser som är anpassade till branschens behov blandas med praktiska moment inom miljömässigt hållbar verksamhet.
campusare.se
0647-161 00

Övriga arrangörer

SBO, Svenska bergsguideorganisationen
Utbildning Internationell bergsguide UIAGM
Längd 3-5 år
Beskrivning Sveriges enda professionella bergsguideutbildning som ger auktorisation för att även arbeta internationellt. Mycket omfattande och höga krav för examination. Utbildningen till auktoriserad svensk bergsguide består av totalt 113 dagar strukturerad utbildning utspridd över en tidsperiod på minst tre till högst fem år. Från 2004 sker intagning enbart vartannat år.
sbo.mountainguide.se
070-249 47 00

ATI mountain experience
Utbildning Fjäll- och vildmarkskurser
Längd 1-7 dagar
Beskrivning Allt från kortare hundspannsturer till lavinkurser och vinterfjällkurs för nybörjare. Du kan också träna på att sätta upp tältet i full storm i en stormsimulator. Alla kurser genomförs i Jämtlandsfjällen.
mountain-experience.se
0647-352 53

Akademin för Natur- & Friluftsliv
Utbildning Vägledarutbildningi natur- och friluftsliv
Längd 1 år
Beskrivning Ettårig vägledarutbildning som bygger mycket på ”learning by doing”. Stora delen av utbildningen genomförs utomhus på färd och kurs. Små grupper, fem elever per lärare. Möjligheter till auktorisation inom exempelvis klättring och kajak. Utbildningen bedrivs både på Bornholm, i Kinna, runt om i Danmark, Sverige och Norge.
naturakademi.com
032-05 60 60

Skolor i Norden

Öytun folkhögskola, Norge
Utbildning Friluftsliv
Längd 1 år
Beskrivning Flera ettåriga utbildningar inom friluftsliv, foto och klättring med olika inriktningar: Friluftsliv, Jakt och fiske, Hundspannskörning, Arktis, Foto, Mountaineering – Off piste, Mountaineering – Peak eller Mountaineering – Guide.
oytun.no
+47 78 44 91 40

Lofoten folkhögskola, Norge
Utbildning Vinterfriluftsliv
Längd 0,5 år
Beskrivning Halvårsutbildning där det ingår skidåkning, telemark, vintertältning och bivack. Andra ämnen som behandlas är orientering, lavinkunskap, första hjälpen och friluftsteknik. Över 30 övernattningar ute. Skolan erbjuder även andra kurser i klättring, telemark, uteliv i fjällen och flera fotokurser.
lofoten.fhs.no
+47 760 698 80

Outdoor Academy vid Kronoby folkhögskola, Finland
Utbildning Nordiskt friluftsliv,Nordisk friluftsguide
Längd 1-2 år
Beskrivning Målet med första året är att ge deltagarna en bred grund inom tekniskt friluftsliv samt väcka ett intresse för ledarskap och människor, medan det andra är inriktat på att utvecklas som ledare inom friluftsområdet. Utbildningen är uppdelad I fem block: paddling, klättring, skidåkning, uteteknik och ledarskap.
outdooracademy.com
+358-682 315 00

Ålands folkhögskola
Utbildning Naturfoto
Längd 1 år
Beskrivning Utbildning med inriktning på naturfoto och friluftsliv. Eleverna rör sig mycket ute i fält, med både kamera och vandringskängor, kajak, klätterrep och gömsle som utrustning. En praktikperiod hos en yrkesfotograf ingår och på vårterminen arbetar varje deltagare med ett större handlett slutprojekt.
afhs.aland.fi
+358-184 324 25

Av: Emma Rodling

Plugga friluftsliv Plugga friluftsliv Plugga friluftsliv

Plugga friluftsliv