TEST: Kängor 2010

Utbudet på butikernas skohyllor blir allt bredare. Våra skor och kängor blir allt mer specialiserade liksom den mesta sportutrustningen. Helst ska du ha tre-fyra par vandringskängor för att vara rätt klädd till olika turer: Låga lätta och luftiga kängor för varma dagar i torr terräng, lätta men stabilare kängor på lättpackad stugtur i fjällen och mellanhöga, tyngre kängor när du bär tungt i oländig terräng. Slutligen högskaftade kängor när det är riktigt blött och du stretar fram i blöta myrmarker och genom vad. Och förresten, helst ska du även ha ett par walkingskor också, för dagsturen eller resan.

I detta test kikar vi på mellanhöga, stabila kängor som funkar på stugturer eller tuffa turer med tung packning i oländig och brant terräng. Något de flesta kan använda på fjällvandringen.

I årets test ser vi en större andel modeller helt eller delvis i syntetmaterial, istället för läder, än tidigare år. Vi är imponerade av funktionen i de lätta, billiga textil eller textil/lädermodellerna från Merrell, Salomon och Crispi. De är sköna från första stund och har alla önskvärda funktioner för tuff terräng och tung packning. Vi har inte långtidstestat och vet inte hur de håller i längden jämfört med sina tyngre konkurrenter i läder. Annars hade de varit möjliga kandidater till titeln ”favorit”.

Membran eller läder

En känga skiljer ut sig ur mängden och det är Lundhags Ranger. Skillnaden är att det är en känga i helläder utan fuktspärr (membran), den har inte heller tjock stoppning. Därmed är den snabbtorkande – du kan till och med plocka ur innersulorna, ta av strumporna och vada med kängorna på. Du är i stort torr efteråt. Dessa skor är svala och luftiga och lädret fettas in för att hålla tätt.

Övriga tio testade modeller har invändig stoppning för komfort och passform. Stoppningen gör att skorna torkar långsamt. Alla stoppade modeller har stretchmembran i fodret, de flesta av märket Gore-tex. Dessa fungerar som en fuktspärr som håller vätan utanför men ändå ventileterar ut svetten. Membranets nackdelar är att skorna blir varmare och tätare inifrån, skor med membran är dyrare och membranets livstid är ofta kortare än kängornas i övrigt. Den dag membranet inte längre håller tätt ska yttermaterialet impregneras för att skon fortsatt ska hålla tätt.

För bibehållen andningsfunktion bör fodret hållas rent. Vid användning täpper saltkristaller och smuts till porerna i membranet. Skölj därför skorna regelbundet med mild tvållösning så bibehålls andningsfunktionen.

Svällande fötter

När du köper skor är passformen viktigast. När du belastar fötterna med 10-20 kilo extra vikt och går över två mil om dagen ska skon ge rätt stöd åt din fot. De ska sitta stadigt om hälen. Men foten ska också ha plats att svälla, därför bör du prova skor på eftermiddagen då fötterna är som mest svullna. Detaljer som material, membran, snören och märke kommer i andra hand. Prova många modeller Vaxa eller spreja enligt respektive tillverkarens instruktioner så håller sig materialet mjukt och får längre livstid.

Byt innersulor då och då. Det är den delen av skorna som åldras snabbast.

TESTPERSONER

TEST: Kängor 2010

Ingalill Forslund
gillar egentligen inte att bära särskilt tungt utan vill helst ha så pass lätt packning att det alltid går att halvjogga i nedförsbackarna. Och då gäller det att ha stadigt på fötterna, så i gengäld kan hon tänka sig en tyngre känga, åt det alpina hållet, som håller uppe vristerna på knixiga stigar. Hennes fot är ganska tunn, men ändå bred och det är långt ifrån alla skor som passar. Är även pronerare, får lätt skavsår och föredrar av den anledningen stoppade vandringsskor.

TEST: Kängor 2010

Erika Willners
kan gärna gå med tung packning, bara för att få uppleva känslan av tyngdlöshet när ryggsäcken på kvällen ställs ner på backen. Men, har med åren lärt sig att banta ner packningen till 10-16 kilo. Har smala fötter och därför svårt att gå in styva skor. Gillar kängor med bra hälgrepp, gamla väl ingådda och smorda, och de kan gärna vara utan fuktspärr. Men en ny fräsch innersula kan behövas då och då.

TEST: Kängor 2010

Sofia Ohlsén
träffade oledolyckan i fallet från en lastbrygga och bröt foten under testperioden. Det hade kanske inte hänt om hon haft någon av de testade kängorna på sig, vem vet. Har normalt smala fötter och höga vrister och uppskattar lätta skor med bra hälgrepp och generöst uppbyggd hålfot. Men är just nu inspirerad av Jörgen Vikströms artikel om barfotavandring, sidan 86, och ser fram emot en sensommar med barfota-rehab.

Av: Uteredaktionen

TEST: Kängor 2010 TEST: Kängor 2010 TEST: Kängor 2010

TEST: Kängor 2010