NU I BUTIK

Snart finns Utemagasinet Fotospecial i en butik nära dig. Den innehåller massor av inspiration, tips och prylar som lyfter dig som fotograf i friluftslivet. Allt detta får du:

-Sex proffsfotografer bjuder på sina bästa tips:

1Annelie Pompe är världsrekordhållare i fridykning, och en jäkel på att fota under ytan. 2 Fredrik Blomqvist plåtar skidåkning och snö, knepigt när kameran vill underexponera. 3 Mattias Fredriksson är hängiven cyklist och tipsar om hur man fångar blixtsnabba downhillåkarer. 4 Henrik Trygg tipsar om hur man skridskobilder blir intressanta trots att isen alltid är platt. 5 Fredrik ”Frasse” Fransson vet vilken fotoutrustning som är bäst för forspaddlare. 6 Johan Marklund hänger på branta klätterväggar och plåtar spindelmänniskor, eller?

– En envis drömmares magiska touch

Björn Olin har det där extra som alla drömmer om. Det är som att hans signatur är skriven över bilderna, men inte med bokstäver. Läs om hans arbetssätt, envishet, drömmar och förverkligandet av dem. Hur det tog 48 timmar att få till omslagsbilden. Bland annat experimenterar han med fjärrstyrda kameror som flygs runt i en modell-helikopter för att ta bilder av träd ur en vinkel ingen någonsin fått till.

– En förlorad värld

Ett gott exempel på ovan porträtterade Björn Olins fotomagi. Du bjuds in på en fotografisk tidsresa till landsbygden i Rumänien. ’tiden tycks stått still i 100 år nbland fartblinda präster och liemän.

– TEST Kameraryggsäckar

Istället för att ha dinglande dyrgripar runt halsen när du är ute på äventyr och fotograferar, rekommenderar vi en riktigt bra kameraryggsäck. Vi har granskat, packat och burit på en handfull modeller.

– Läckra läsarbilder

Utemagasinet läsare är fantastiska fotografer! I varje fototävling höjs nivån och vi bara njuter men fylls också av kval när vi ska välja ut de allra bästa som premieras med fina priser. Här presenterar vi 16 av läsarnas lysande foton.

– Omvandla bilden till svart-vitt

Allt är inte färg. Och även om alla dina bilder är i färg från början lär Henrika Lavonius, med högskolepoäng i Photoshop, ut de smartaste knepen för att få till riktigt stämningsfulla eller vassa monokrona bilder.

– Skitväder – så överlever kamerautrustningen

Låt inte elementen hindra dig från att ta de där riktigt stämningsfulla bilderna med massor av känsla i. Här får du torrskodda tips för regn, snö, bitande vintertemperaturer och kajakturer av Kalle Grahn.

– Massor av nya prylar

Rätt kamera i rätt händer ökar möjlihgeten för at bilderna sska bli bra och fotografen nöjd. Vi har spanat i heta prylnyheter för att du ska få bästa valuta för pengarna.