En detalj i färg

I artikeln ”Allt är inte färg” i Utemagasinets Fotospecial kan du läsa om hur du på ett enkelt sätt med tre olika metoder kan göra om dina färgbilder till monokrom färgskala. Här ska vi bygga vidare på den andra metoden, Övertoningskarta (Gradient map), och kombinera den med justeringslager, som också presenterades i artikeln. Det nya är att vi dessutom ska använda en mask i justeringslagret och maskera bort den svartvita effekten på en utvald del av motivet – i det här fallet de röda smultronen.

Öppna din färgbild i Photoshop. Se till att ha lagerfönstret öppet. Om det inte är det, öppna det via Fönster > lager (Windows > Layers). Klicka på den svartvita symbolen i mitten längst ner på Lagerfönstret, och välj Övertoningskarta (Gradient map).

En detalj i färg

Nu har du fått en svartvit version av din färgbild. I vårt fall blev det en mycket mörk bild, men det är inget problem att åtgärda enligt tillvägagångssättet som beskrevs i metod 2 i Utemagasinet. Den enda skillnaden är att du nu klickar på tumnageln för justeringar i justeringslagret, se röda pilen i bilden nedan. I dialogfönstret med gråskalan dubbelklickar du sedan för att redigera stoppunkten för gråskalan, precis som det beskrivs i artikeln i Fotospecial.

En detalj i färg

Nu har du fått en svartvit version av din bild. Nästa steg är att ta bort det svartvita över smultronen, så att de återfår sin härliga sommarröda färg. För att göra det ska vi använda oss av en mask. En sådan finns inbyggt i justeringslagret, så att du på ett smidigt sätt ska kunna maskera bort effekter du nyss lagt till (i det här fallet: svartvit effekt). Bilden nedan visar masken i justeringslagret. Klicka på den tumnageln så att den är markerad med en liten ruta runtom.

En detalj i färg

Vad du ska göra nu är att måla i masken. Du får tänka dig masken som ett osynligt ark som ligger ovanför bilden. Allt som du målar svart i masken kommer att ta bort effekten du nyligen lade till (det svartvita), och låta det ursprungliga fotot ”skina igenom”.

Se som sagt till att masken är markerad, så att det är den du målar i. Välj penselverktyget i verktygspaletten och välj en lagom stor pensel. Här en 176 pixlar stor pensel som är 76 procent hård. Se till att förgrundsfärgen längst ner i verktygspanelen är satt till svart.

En detalj i färg

Nu kan du börja måla över smultronen. Som du ser i tumnageln för masken får du en svart maskering där du målar. Det är den svarta ytan som ”skuggar” bort ”effekten svartvitt” i justeringslagret. Skulle du måla utanför, så att maskeringen blir för stor och i det här fallet även handen åter blir i färg är det lätt att åtgärda.

Byt till vit förgrundsfärg i verktygspaletten, och måla åter i masken med vitt över de ytor som du maskerat fel. Du kan också byta storlek och hårdhetsgrad på penseln, så att du kommer åt att maskera över vinklar och detaljer. Det är lättare att arbeta och se resultatet av penseldragen om du zoomar in medan du arbetar.

En detalj i färg

På det här sättet kan du hålla på och finlira tills du får en maskering du är nöjd med. När du är nöjd är det bara att spara. Spara som Photoshop-fil om du tror att du kommer att göra ytterligare ändringar i ditt foto, annars Jpg, som plattar justeringslagren så att bildfilen tar mindre plats på hårddisken.

En detalj i färg

Av: Henrika Lavonius Wike

En detalj i färg En detalj i färg En detalj i färg

En detalj i färg En detalj i färg En detalj i färg En detalj i färg