Stockholms bästa skridskovatten: Premiärsjöar


Stockholms bästa skridskovatten: Premiärsjöar

I nordväst är Finnkärret på Stäket-ön mellan Kungsängen och Kallhäll antagligen först ut. Men det är, som namnet antyder, snarare ett kärr än en riktig sjö. Säbysjön på Järvafältet är något efter, men i gengäld en riktig sjö. För att nå Säbysjön parkerar du i nordöstra hörnet på Ikeas parkering vid Barkarby handelsplats. Efter en kort promenad nås sydvästra hörnet av sjön, där en brygga hjälper till att komma ut genom vassarna. 

Ravalen i Sollentuna erbjuder tre kilometer åkning runt om; den blir islagd ungefär samtidigt som Säbysjön på andra sidan Järvafältet. Häggviks och Norrvikens pendeltågstationer ligger inom dryga kilometern. Bra påstigningsplatser och enklare parkering finns vid en brygga i nordost längs Ravalsvägen, och något söderut vid vändplanen på Pommernvägen. 

I nordost är Ösbysjön och Ekebysjön i Danderyd väl nyttjade premiärsjöar, även om de inte riktigt kan mäta sig med de tidigaste. I Åkersberga finns premiärpopulära Stava Långsjö, liten och belägen i en skyddad sänka vid Stava just norr om Roslagsvägen (väg 276) till Åkersberga. Badet på den östra stranden är bästa startplats. 

I sydost är Dammtorpssjön i Nacka vanligen först åkbar i stockholmstrakten. Rekordet är 18 oktober (1925) och i modern tid 20 oktober, men premiären kan också dröja till jul. Allra först är sydvästra hörnet, ”Golfhällen”, som uppnått kultstatus bland isdyrkare. Inom ytterligare ett kallt dygn kan sjön befaras runt om, ofta med besvärande näckrosblad infrusna. Passa också på att pröva de intilliggande men något senare Söderbysjön och Ulvsjön när du är i närheten.

Uppflugen i skogen öster om sjön Orlången ligger den mycket grunda Lissma Kvarnsjö som länge nyttjades för de första skären. Den nås med buss till Vidja och skogspromenad, alternativt med begränsad parkering i väst. Den får anses slagen av Dammtorpssjön som första sjö för säsongen, men står före dess konkurrent i naturupplevelse. Här tror man sig förflyttad till norrländska storskogar, och stadens brus hörs bara fjärran. Den avlånga och smala sjön är ofta svagare i det smala sundet.

Vid Vårsta i Tullinge ligger tre små sjöar prydligt uppradade från norr till syd – de inleder isläggningen i området. En tidig premiärtur företas över i tur och ordning Brosjön, Mellansjön och Övrasjön med korta promenader emellan. Start och parkering vid Brotorpsbadet vid sydöstra Brosjön.