Utemat: Snabb sallad i ryggan

Utemat: Snabb sallad i ryggan

En matig sallad är lätt att sno ihop och håller fint i ryggsäcken. Ta en långlunch i naturen och sug in sommaren på närmaste klippa, höjd eller brygga.

RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON

TONFISK MED ROSTAD SÖTPOTATIS & QUINOA

4 portioner

2 sötpotatisar, i bitar
Olja, salt, svartpeppar
4 portioner röd quinoa, kokt
2 burkar tonfisk
2 dl majonnäs
1 äpple, tärnat
10 cm purjolök, strimlad

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg sötpotatis i en långpanna, ringla över olja. Strö på salt och peppar. Rosta tills de är knappt färdiga, med tuggmotstånd kvar, cirka 15 minuter. Låt svalna på plåten. Blanda tonfisk, majonnäs, äpple och purjolök till en röra. Lägg rostad, svalnad sötpotatis i botten på en matlåda. Toppa med tonfiskröra, quinoa, extra äpple och purjo.

BULGUR MED FETAOST & ROSTAD MANDEL

4 portioner

4 portioner bulgur, kokt
1 dl ajvar relish
1 tsk fransk senap
1 msk olja
1 msk äppelcidervinäger
3 dl kokta linser
1 paprika, hackad
1 påse färska sugar snaps
200 g vitkålssallad (eller annan sallad/råkost)
200 g fetaost
1 dl rostad mandel
1 dl russin

Blanda bulgur och ajvar. Rör ihop senap, olja, vinäger, linser och paprika. Smaka av med salt. Lägg alla komponenter för sig i din matlåda, stoppa ner den i ryggsäcken och blanda vid servering.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!