Utemagasinet 10/2013

Magisk skidtur i gränslandet
Följ med på drömturer i ett nyskapat område där gränser suddas ut – mellan länder och landskap – men också på andra mer oväntade plan. Utemagasinets Roger Borgelid tar skidorna ut i nya gränslandet.

PORTRÄTT Marcus Hellner
Han har mästerskapsmedaljer i långa banor och har slagit norrmännen på helig mark i Holmenkollen. men då fick han också byta ut Västgötaslätten mot vintern i Gällivare. Håkan Stenlund och Lasse Thulin har träffat Marcus Hellner som har en osviklig känsla för snö.

När vädret vänder
När Mårten Anje och Henrik Trygg förbereder äventyret i stugvärmen känner ambitionerna inga gränser. Isläget kartläggs, satellitfotografier detaljgranskas, tillväxten beräknas och väderprognoser stäms av. Yttre skärgården är nära. Men det blir inte alltid som man tänkt sig.

TEKNIKTIPS Så åker du bättre
Skridskoåkning är väl utförd en vacker flytande mjuk rörelse med lustfylld fartkänsla. Den låga friktionen gör skridskoåkning till den snabbaste och effektivaste av alla icke-mekaniserade mänskliga förflyttningar. Men tekniskt är skridskoåkning en utmaning.

TEST 14 pjäxor för skridsko
Pjäxor som används för långfärdsskridsko är utvecklade för skidåkning och har därför sällan alla de egenskaper som man skulle önska. Att välja skridskopjäxa blir ovillkorligen en kompromiss anser Peter Kaarle.

AVTRYCKT Fjällmöten
Under vintersäsongen passerar en ström med tur- och längdåkare Blåhammarens fjällstation som är en knytpunkt och ett av stoppen på den klassiska turen Jämtlandstriangeln. Fotografen Niclas Ström tog sig tid att prata med några av fjällfararna.

Årets produkt 2013
Årligen synar vi på redaktionen tillsammans med våra testpatruller hundratals prylar för friluftslivet. En del av dessa är mindre bra, en del är genomtänkta bra lösningar och några få utmärker sig det där lilla extra.

I julens spår
I Högbos skidspår trivs Cenneth Sparby och Lasse Modin.
Den gamla bruksmiljön bjuder på vindlande spår genom trolska och snötyngda gästrikeskogar.

PRYLAR 21 julklappstips
Hårda och mjuka paket för uteälskaren.

Guldåk i Kanada
Om någon säger Callaghan, tänker du på Marcus Hellners makalösa os-guld och Per Elofssons tårar i direktsändning 2010? Det gjorde Erika Willners också, tills Callaghan gav henne ett alldeles eget guldåk.

Island för finsmakare
De tio dagarna på island bjuder på dramatiskt vacker vandring, lång, kustnära ridning och, lite udda, snorkling i ett vatten klarare än kristall. Carina Segerqvist reste till naturkrafternas och sagornas land.