Vilda kusten i bokform

Barbro Lindman paddlade sommaren 2005 ensam en av världens tuffaste kuster, den norska. Starten gick uppe vid ryska gränsen den sista maj och målet nåddes 284 mil och 78 dagar senare i Strömstad. Babs, som hon som sagt också kallas, är därmed den första kvinnan att paddla sträckan solo. Det är en enastående bedrift. Och det är en ynnest att nu få följa med på äventyret i bokform.

Boken heter Kajakäventyr längs norska kusten – ett äventyr i kajak med eftertanke. Den ges ut av förlaget Vildmarksbiblioteket. Innehållet är i dagsboksform som beskriver de olika sträckorna och Babs upplevelser. En expedition av den här kalibern har så många aspekter som läsaren får ta del av. Det handlar om det rent fysiska äventyret, prylarna, utrustningen, naturens begivenhet och vädrets makter. Men också om rytmer i tidvatten, strömmar, dygnstrytm och fysiska och mentala processer, ansträngning – vila. Även djupare funderingar får plats, de om val i livet och om stress överhuvud taget behöver vara en del av det.

För den som är intresserad av att göra en paddelexpedition eller av paddling och prylar i största allmänhet är boken en guldgruva. Här finns alla prylar uppradade. Och argument för och emot olika delar i utrustningen.

Vilda kusten i bokform Vilda kusten i bokform