Flera döda, men än finns hopp på K2

Allt började bra den första augusti. Efter två månader av dåligt väder väntar cirka 25 klättrare otåligt på att bestiga världens farligaste berg, K2. Världens näst högsta, men det mest prestigefyllda eftersom det är så tufft att bestiga. Alla är väl förberedda och har haft gott om tid till acklimatisering.

Klockan ett på natten startar klättrare från Norge, Nederländerna, Frankrike, Italien, Irland, Serbien, Korea, Pakistan och Nepal ett toppförsök från högsta lägret, camp 4. Efter några timmar händer en olycka i det serbiska teamet vilket sinkar nederländarna något.

Norrmännen och fransmannen Hugues d’Aubarade har enligt rapporter bestigit toppen före nederländarna och irländaren Gerard (det är okänt huruvida de använt syrgas eller ej) och var på väg ner samtidigt som nederländarna nådde toppen vid åtta på kvällen. Cirka 17 personer rapporteras ha deltagit i toppförsöket.

Vid nerklättringen föll ett stort isstycke ur isväggen Bottleneck och en stor del av de fasta repen föll med. Ungefär 12 personer blev därmed fast ovanför ”traversen” eller Bottleneck (över 8 200 meters höjd).

Två personer klättrade ner till camp 4 utan fasta rep. Från BC (basecamp) sågs fem personer på väg nedför Bottleneck och två personer som var kvar ovanför. Två personer bivackerade på 8 300 meters höjd ovanför Bottleneck. Saknade är irlänska Gerard, franska Hugues, norska Rolf Bae, ett antal koreaner och höghöjdsbärare och sherpas. Många av de saknade är enligt mounteverest.net erfarna klättrare som tidigare bestigit Everest och gör sina andra eller tredje försök på K2. Ungefär 25 klättrare gav sig upp på berget. En handfull lyckades nå toppen. Åtta till tio anses vara omkomna till följd av fall, höghöjdsjuka eller förfrysning

Fredrik Sträng och hans klätterteam befann sig i det högsta lägret innan toppen, camp 4, och startade ett räddningspådrag när de hörde talas om olyckan med den serbiske klättraren.

Enligt uppgifter i svensk media ska sedan en pakistansk höghöjdsbärare ha förolyckats i samband med denna räddning. I en extremt brant nedstigning ska pakistaniern ha fallit och landat på Fredrik Strängs rygg, då Sträng bar på den omkomne serbiske klättraren. Pakistaniern ska då ha tappat greppet och glidit till ett stup och enligt ögonvittnen fallit mot en säker död. Räddningsinsatsen avblåstes då den ansågs för farlig.

Fredrik Sträng befinner sig nu i säkerhet i baslägret.. Han är del av expeditionen The Altitude Experience. Idag skriver medlemmen Mike följande inlägg i expeditionens blogg på thealtitudeexperience.com:

(reds övers)

3 augusti

Ursäkta att jag är så kortfattad, men vi är fortfarande mycket upptagna här. Vi kom ner till Base Camp klockan 1.30 i natt. Alla medlemmar är nu i Base Camp, alla mår bra och är i säkerhet. (dock trötta). Ghhiring besteg K2 och det gläder vi oss över. Tyvärr, blev en vacker dag plötsligt en dödlig sådan och upp till elva klättrare förlorade livet. Vi är fortfarande involverade i räddningen av två klättrare, vi tror att båda räddningarna kommer att gå bra och att klättrarna kommer att vara i Base Camp imorgon.

Fler detaljer kommer. Tack för ert stöd!

Mike.

Fakta om K2

Under 2000-talet har antalet lyckade bestigningar av K2 varit få. Under åren 2002, 2003 och 2005 tog ingen sig upp. Under 2006 var det bara fyra klättrare som lyckades bestiga berget varav två utan syrgas, italienaren Nives Meroi och Romano bennet på Abruzzi-leden. 2007 lyckades hela 29 personer ta sig upp på berget tack vare samarbete mellan internationella klätterteam. Källa: www.k2climb.net

8.611 meter över havet

Var? I Pakistan på gränsen mot Kina.

K2 har skördat drygt 70 liv. Drygt 280 personer har nått toppen. Ingen idag levande svensk har lyckats. Göran Kropp var förste svensk upp 1993. Samma år besteg Daniel Bidner berget men förolyckades på vägen ner.

K2 anses som världens svåraste att bestiga och kallas för ”klättrarnas berg”. Camp 4 är det högsta lägret innan toppen och ligger på 8.000 meters höjd.

Baslägret BC ligger på cirka 5 300 meters höjd.