Tommy avbryter i Argentina

Den 20 maj hissade Tommy Eriksson seglen och styrde kosan mot ett års äventyr. Solosegling över världens tuffaste vatten till Antarktis, bestigning av kontinentens högsta berg, Mount Vinson och seglats hem igen.

Men. Motorproblem och krångel med starka strömmar har till slut satt stopp för Tommy. Han meddelar idag att han avbryter sin expedition. Så här skriver han till Utemagasinet:

Hej

Antar det är full vinter i Åre nu själv är jag i Rawson, Argentina och här börjar sommaren att komma så nu är det 25-30 grader varmt och sol. På senare tid har jag haft det lite för äventyrligt och måste tyvärr avbryta min resa till Antarktis. Min motor har havererat och till följd av det har jag nog haft dom två stressigaste veckorna i mitt liv med dåliga ankringsplatser, en mast intrasslad i stadens telefonledningar och en konstant kamp mot ett allt för kraftigt tidvatten. Hade det inte varit för dom otroligt hjälpsamma och trevliga argentinarna som jag har träffat här i Rawson vet jag inte vad jag skulle ha gjort. Jag har nu fått upp min båt på land och kommer snart att åka tillbaka till Sverige för att börja jobba igen. Förhoppningsvis kommer jag att kunna fortsätta min resa söderut om ca 3 år då jag har skaffat nya resurser och krafter för ett nytt försök.

Hälsningar

Tommy

Tidigare skrivet om Tommy och båten Icebreaker:

32 fot lång och 6,5 ton tung är stålbåten S/Y Icebreaker med vilken Tommy lämnar Ystad med bäring Antarktis. Där ska han landa i lämplig naturhamn och ge sig ut på en treveckors skidtur med kite, och därpå följande bestigning av kontinentens högsta berg, Mount Vinson, 4 897 meter över havet.

Till Ystads Allehanda säger han att den stora utmaningen är passagen mellan Sydamerikas sydspets Eldslandet och Antarktis som hör till de ökända ”roaring forties”. Där är vädret skoningslöst, oväder drar snabbt och oförutsägbart in. Väderförhållandena på den Antarktiska oceanen kommer att vara avgörande för om Tommy tar sig ända fram.

Tommy Eriksson fick smak för äventyr som sjuttonåring när han för första gången vandrade i Sarek. Sedan dess har han bestigit Mount Forel på Grönland, Elbrus i Kaukasus, Denali i Alaska och franska Mont Blanc.

Expeditionen finansieras till åttio procent ur egen ficka:

-Segelbåten kan jag ju sälja sen, men jag har nog satsat en halv miljon kronor av egna pengar, säger Tommy till Ystads Allehanda.

Tekniken är en stor hjälp för en soloäventyrare. Gps-nödsändare, dator och satellittelefon hör till säkerhetsutrustningen, även om räddningen kan vara långt borta, och ger möjlighet att uppdatera bloggen med filmer och inlägg.

Tommy avbryter i Argentina Tommy avbryter i Argentina