Mer friluftsliv åt folket

Att friluftsliv ger bättre hälsa är ingen nyhet. Nu händer det grejer på politisk nivå när Svenskt Friluftsliv (paraplyorganisation för 21 medlemsorganisationer inom friluftsliv) drar igång kampanjen Mer friluftsliv – bättre folkhälsa.

Syftet är att politiker ska bli medvetna om vilken nytta friluftsrörelsen gör för samhället och folkhälsan. Det konkreta målet är att politikerna ska se till av friluftslivet får större anslag i statsbudgeten vilket skulle vara liktydligt med att politikerna erkänner sambandet folkhälsa/friluftsliv.

För att uppnå syftet ska personliga möten hållas där talespersoner för friluftlsrörelsen tillsammans med kändisar uppvaktar politiska nyckelpersoner. En av kampanjens ambassadörer är den flerfaldiga värdsmästaren i skidskytte, Magdalena Forsberg:

-Vi behöver alla friluftslivet för att må bra, både fysiskt och mentalt. Många har ingen aning om hur positivt friluftslivet är, hur viktigt det är att bevara och utveckla och att fler får möjlighet att ta del av friluftslivet, säger hon.

Igår uppvaktade Svenskt Friluftsliv riksdagspolitikern Jan-Olof Larsson (S) och många fler möten är inbokade under januari och februari. På kampanjens hemsida finns ett virtuellt Kebnekaise politikerna klättrar på i takt med sina utlovade friluftsinsatser: Ulf Silvander är generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv och säger:

– Vi uppmanar nu alla riksdagspolitiker att vara med på friluftslivets virtuella klättring mot Kebnekaises topp. Den politiker som når toppen har också lovat att arbeta för att öka stödet till friluftsorganisationerna i statsbudgeten 2011.