År 2008 på en dag

Du kan ställa frågor till jourhavande biolog, träffa forskare och journalister. Ämnen som varit aktuella på museet under året tas upp: polarforskning, diamanter, utter och potatis.

Det blir bildspel, föreläsningar och möjlighet att titta på svarta änkan och flyttfåglar, och att klappa en säl och en utter. Du kan gå tipsrunda med chans att vinna ett årskort.

Missa inte specialvisningen av årets mest populära film på Cosmonova, Sea Monsters 3D, ett förhistoriskt äventyr. Inledande föredrag av forskaren Thomas Mörs. Boka biljetter på hemsidan.

Du kan följa med på en guidad tur i den populäraste utställningen 2008: Den mänskliga resan.

I stora hörsalen på nedre plan pågår allt detta:

Programledare: Lena Nordlund från Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Kl 12.00-13.15 Direkt från museets forskare

Polarforskning i Nordenskiölds kölvatten. Om kolets kretslopp och en tinande tundra i ett förändrat klimat.Per Andersson , forskare.

Uttern — välkommen tillbaka! Senaste nytt om utter, säl och miljögifter i Sverige. Anna Roos, forskare.

Spår av liv kan finnas i jordens äldsta diamant. I jordens barndom var allt annorlunda. Vi har undersökt en diamant som finns kvar från den tiden. Martin Whitehouse, forskare (engelska).

Potatisens ursprung. Hur gamla samlingar blir till nytta i modern forskning. (Är 2008 var potatisens år!). Ulf Swenson, forskare.

Kl 13.30-14.30 Fråga forskaren!

En panel med museets forskare och jourhavande biolog gör sitt bästa för att ge svar på dina naturfrågor.

Kl 15.00-16.00 Direkt från vetenskapsjournalisten

Sveriges Radios vetenskapsredaktion summerar vetenskapsåret 2008 och blickar ut mot 2009. Camilla Widebäck, Vetenskapsradion.