Lycka – bli forsguide i Nepal

UTBILDNING Forspaddlaren och guiden Inka Trollsås är en handlingens kvinna. Som initiativtagare till projektet Himalayan River Girls är hon anledningen till att de första kvinnorna i Nepal utbildas till forsguider. Första kursen hölls i fjol och många av deltagarna har redan fått anställning. Just nu är Inka tillbaka i Nepal för att dra igång fler träningsprogram som ger fler nepalesiska kvinnor jobb.

Inka som startade och driver reseföretaget Far Away Adventures tillbringar ungefär halva året i Nepal. Språket talar hon flytande och hon har paddlat och guidat där i åtta år, tills i fjol endast i sällskap med manliga guider.

Frågan är komplex – nepalesiska kvinnor lever ett begränsat liv utan möjligheter till högre utbildning, blir ofta bortgifta i låg ålder och majoriteten lever ett vuxet liv som hemmafru eller hushållerska.

Inka uppmanar alla som kan att hjälpa genom att: Skänka pengar till projektet. Åka till Nepal och paddla med tjejerna i den aktuella klubben. När du eller någon du känner reser till Nepal, skänk begagnad utrustning som isolerande kläder, gamla paddlar o s v. Och fråga efter kvinnliga guider hos forspaddlingsarrangörer.

Mer om projektet, Inka och hennes reseföreteg