Bo Hilleberg – årets OutDoor Celebrity

Det är femte gången som mässan uppmärksammar en specifik persons viktiga gärning inom friluftsindustrin. Juryn består av ledande internationella branschjournalister och representanter från friluftsindustrin. Bosse anses vara en av de mest respekterade tälttillverkarna i branschen och har genom åren skapat många innovationer som nu är standard på tält över hela världen.

“Bosse är en man som respekteras över hela världen, inte bara för sina kunskaper, sitt företags framgångar och sina högkvalitativa produkter, utan också för de affärsprinciper som har lett honom genom 40 år i friluftsindustrin,” säger Martin Kössler, Generalsekreterare på Scandinavian Outdoor Group och jurymedlem. ”Runtom i världen är hans namn synonymt med produkterna. I Skandinavien känner vi honom också som en mycket generös man som gärna hjälper andra i branschen.”

Bosse arbetade tidigare som skogsvaktare och startade 1971 sitt första företag, Hilleberg AB. Företagets verksamhet var till en början huvudsakligen inom skogssektorn och tält-tillverkningen var en liten och ännu outvecklad del. Men Bosse, som alltid varit en mycket aktiv friluftsmänniska, hade tröttnat på den traditionella sortens tält där innertältet sattes upp först och därefter täcktes med ett regnskyddande yttertält. Han hade länge funderat på möjligheten att koppla samman de båda tältdelarna för att undvika att yttertältet beter sig som ett fladdrigt segel, men han saknade de praktiska sömnadskunskaper som behövdes för att lösa problemet på ett bra sätt. Hans fru Renate tog sig an uppdraget att omvandla Bosses idéer och design till en färdig produkt. Det första tältet, Keb, såg dagens ljus och blev en omedelbar försäljningssuccé. Sedan dess har Hillebergtält använts av friluftsentusiaster och expeditioner till världens alla hörn och företaget har haft en stadig tillväxt. I produktsortimentet finns allt från tunnel- och kupoltält till olika shelters och vindsäck. Sedan 2003 leds det dagliga arbetet på företaget av hans barn, Rolf och Petra Hilleberg.

Juryn uppmärksammar Bosses långa entreprenörskap såväl som hans aktningsvärda person och hängivenhet till att leva i harmoni med naturen.

”Jag är väldigt stolt över utmärkelsen,” säger Bosse Hilleberg. ”Jag tror att lång och trogen tjänst ligger bakom att jag fick den. Kanske kan det också vara för att jag mer än andra satsat på utbildning av butikspersonal. Redan 1976 drog jag igång de första utbildningarna och sedan dess har jag genomfört utbildningar för butikspersonal runt om i Europa.”

Av: Utemagasinet