Fredrik Ericsson död på K2

EXPEDITION Det var tidigt på morgonen den sjätte augusti som 35-årige Fredrik Ericsson tappade fotfästet och föll till sin död på K2. Hans målsättningen var att åka skidor utför världens tre högsta berg. Efter K2, 8 611 meter, skulle han även klara av Mount Everest och Kangchenjunga, inom loppet av ett och ett halvt år.

I det hårda vädret på olycksdagen valde många ur den österrikiska expeditionen, som Fredrik Ericsson ingick i, att stanna kvar i läger fyra på cirka 8 000 meters höjd, det sista innan toppen. Medan expeditionsmedlemmen Gerlinde Kaltenbrunner tillsammans med Fredrik Ericsson startade ett toppförsök. Vid åttatiden på morgonen rapporterade Gerlinde i komradion att Fredrik fallit och att hon endast kunde se hans ena skida i dimman.

När vädret lättad något bekräftade en rysk klättrare i läger tre att det var Fredriks orörliga kropp han såg i kikare cirka 1000 meter längre ner. Fredrik Ericssons familj har begärt att kroppen ska få ligga kvar på berget eftersom det anses för farligt att bege sig ut i det området kroppen ligger.

Tidigare har Fredrik Ericsson bestigit och åkt skidor utför Peak Somoni, i Tadzjikistan, Shisha Pangma i Tibet, och Gasherbrum 2 som ligger på gränsen mellan Kina och Pakistan.

K2 anses vara ett av de tuffaste bergen i världen att bestiga. Få når toppen och av dem som gör det omkommer ungefär en fjärdedel. Förra sommaren omkom en 44-årig italienare på väg uppför K 2 tillsammans med Fredrik Ericsson. Mannen föll flera hundra meter och försöket avbröts. I juni i år inleddes så en ny expedition. Men flera försök att nå toppen har avbrutits eftersom det varma vädret orsakat laviner och ras. Det senaste försöket att nå toppen inleddes på torsdagen, uppger Sveriges Televisions web. En talesman för en av de österrikiska klättrarna uppger att laviner gick både till vänster och höger om Fredrik Ericsson. Gerlinde Kaltenbrunners man Ralf Dujmovits avbröt uppstigningen redan i torsdags efter ett stenras, rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA.

Av: Utemagasinet