Anti-lukt-impregnering KO-anmäls

Svenskt Vatten och Naturskyddsföreningen KO-anmäler en antibakteriell impregnering som ska användas på textilier, skor och andra fritidsprodukter för att få bukt med lukt och bakterieutveckling. Anmälarna menar att de bakteriedödande ämnena är giftiga redan i låga doser och läcker ut i sjöar och vattendrag.

Ett klädesplagg är antibakteriellt när det behandlats med ett bakteriedödande ämne, skriver anmälarna den 4 augusti på DN debatt. Det kan vara triclosan, triclocarban eller olika silversalter. Ofta specificeras inte vilket det verksamma ämnet är på kläderna utan det marknadsförs under namn som exempelvis Polygiene, Ultra-Fresh, Sanitized, ClimaLite X-static eller Microban.

Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten vill att vi konsumenter ska undvika att köpa dessa ”bakteriefria” produkter, att termer som ”antibakteriella” ska fungera som en varningslampa för oss. De menar att vår rädsla för dofter och bakterier hotar vår miljö och i förlängningen vår egen hälsa.

Problemet är att när plagget eller utrustningen tvättas läcker bakteriedödande ämnen ut till vattenmiljön. Merparten av det bakteriedödande medlet tvättas redan efter ett fåtal tvättar ut till avloppsvattnet via tvättmaskinen. Med avloppsvattnet förs medlet vidare till reningsverket och ut till sjöar och vattendrag.

Silver som finns i den anmälda produkten tas upp av växter och djur, ansamlas i många olika organismer över tid. Silverjoner är mycket giftiga för exempelvis fiskar och kräftdjur, de skadar arvsmassan, fortplantningen och embryo-utvecklingen hos olika organismer. Möjligen kan silver bidra till utvecklingen av resistenta bakterier – i vår iver att skapa en ”bakteriefri” omgivning riskerar vi alltså att skapa allt farligare bakterier.

Den aktuella KO-anmälan riktar sig mot företaget Polygiene, Svenskt Vatten och Naturskyddsföreningen menar att företaget bedriver vilseledande marknadsföring av den bakteriedödande produkten ”Active odour control – impregnering” som innehåller ett miljöfarligt silversalt. Produkten är en så kallad wash-in med ett silversalt som antibakteriell verksam substans. Impregneringen appliceras under tvätt i maskin och tillsätts i sköljfacket under sköljcykeln. Detta innebär att silversaltet till stor del går direkt ut till avloppet och miljön. Utan att det är angivet på förpackningen innehåller denna produkt stora mängder miljöfarligt silversalt och produkten ökar kraftigt utsläppen av silversalt från en familj varje gång den används.

Svenskt Vatten och Naturskyddsföreningen uppmanar också regeringen att förbjuda triclosan, triclocarban och silver som tillsatser till skor och textilier, skärbrädor, tvätt- eller diskmaskiner eller andra konsumentprodukter, vare sig det rör sig om tillsatser i färdigimpregnerade varor eller som innehåll i produkter som kan användas för självimpregnering.

Lena Söderberg, vd Svenskt Vatten och Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen har skrivit under debattartikeln i DN.

Av: Utemagasinet