Snabbast utför på cykel

Med dryga 70 åkare till start under kvalificeringen i fredags så fick vi smakprov på ungefär vilka tider som åkarna skulle prestera under lördagens final. Snabbaste kvaltid av herrarna levererades av Kim Peterson tätt följd av Robin Wallner bara sex hundradelar efter. Snabbaste tiden bland tjejerna levererade Åre Bergcyklisters Karin Blomé.

Lördagens final bjöd på en betydligt blötare bana och vi kunde se både på en klass där ingen kom till start – herrar 40 – och tiderna på de första åken att det skulle bli betydligt tuffare att ta sig ned till torget idag.

Snabbast utför på cykel

Simon Huhtimo i juniorklassen levererade ett åk som var snabbast även en bra bit in i elitklassen, och det var först när Robin Wallner vevade sig i mål på torget som Simon fick lämna från sig ”hotseat” i kampen om 15.000 i förstaprispeng.

Hemmahoppet från Åre Bergscyklister – Herman Ölund – glänste till med ett kanonåk i den leriga banan och slog sin kusin Robin Wallner – Spårvägens CK, med 1,4 sekunder precis innan sista åkaren för dagen – Kim Petersson, Ekjö CK. Kim sätter dock stopp för släktkampen och kör dagens snabbaste åk och slår Herman med 2,29 sekunder och blir svensk mästare i downhill 2010.

– Det känns jättebra – jag vet inte vad jag ska säga, är det enda vi får höra när Tobias Lilieroth intervjuar den nyblivne svenske mästaren i målområdet. Det var svårt att köra i leran men det blev inte så många missar säger Kim som hoppas på att ta hem svenska cupen som han för närvarande leder.

På damsidan är Elisabeth Engström – Lerums CK – först ut i banan efter att ha brutit under fredagens kvalåk. Hon kör ett fantastiskt åk och får en tid som står sig mot hela startfältet på sju tjejer. Tvåa blir Gabriella Larnebring – Åre Bergscyklister, följd av Sofia Sjögren Fritz – Mjölby CK.

Juniorklassen tas hem av Simon Huhtimo -Eksjö CK, silver till Oliwer Kangas -Spårvägen, och ett brons till Olle Forsman -Östersunds CK.

Av: Foto: Mattias Fredriksson

Snabbast utför på cykel Snabbast utför på cykel