Olyckor i sommarfjäll

Trots det har antalet olyckor inte ökat, även om man skulle kunna tro det med tanke på alla skriverier om detta i dagspressen under sommaren. I Norrbotten åkte till exempel fjällräddningen ut på 59 utryckningar fram till den 2 september, vilket är färre än de senaste åren.

– De flesta olyckor är vrickningar, stukningar och skelettskador, många gånger handlar det också om rena sjukdomar som diabetes eller hjärtåkommor, berättar Lage Woupilainen vid polisen i Kiruna.

Kent Herrström som är ordförande i CIFRO, civila fjällräddarnas riksorganisation, säger att de flesta som råkar illa ut är i medelåldern. I CIFRO ingår 400 personer från norra Dalarna upp till Treriksröset som jobbar på uppdrag av polisen. Dessutom finns två alpina grupper, en i Östersund och en i Kiruna.

– Det gäller att träna innan man ger sig ut och inte göra så långa dagsetapper. Det är väldigt lätt att trampa fel och därför skadar det inte att ha rejäla och stadiga skor, säger Herrström.

Ökningen av antalet turister i fjällen innebär en större andel nybörjare som är oförberedda på väntande strapatser. Undermålig utrustning som dåliga kläder, avsaknad av vantar, mössa och regnkläder, och för lite mat förekommer, men det råder också en brist på kunskap.

– De flesta som ringer oss är dåligt förberedda både mentalt och fysiskt, menar Lage Woupilainen.

Han vittnar om utryckningar när turister fått panik av att ramla i det iskalla fjällvattnet, som om de varit oförberedda på att man blir blöt och kall och måste byta om till torrt för att få upp värmen.

– Min känsla är att människor ringer för lätt, och det är ju lite konstigt att staten ska betala för den typen av utryckningar. För att stävja det måste det kanske till lagstiftning, menar han.

Rena sökningar av personer har dock minskat – på 1980-talet var det mycket vanligare. Idag har många både gps och mobil och kan ange tämligen exakt var de befinner sig.

Dödsolyckor i sommar: En finsk man och kvinna omkom då de träffades av ett fallande klippblock vid Storglaciären på Kebnekaise. En man omkom efter att ha fallit 400 meter