Tigerbok blev Pandabok

Naturfotografen Uri Golman fick Världsnaturfonden WWFs utmärkelse Årets Pandabok ur kung Carl XVI Gustafs hand för sin bok ”Tiger Spirit”. Ceremonin ägde rum på WWFs förtroenderåds höstmöte på Ulriksdals slott i Solna.

Tiger Spirit är en spännande resa i Indiens omväxlande och rika natur, från Himalayas fot till lövskogarna i Gujarat och den gröna djungeln i centrala Indien. Läsarna får möta tigrar, noshörningar och lejon och människorna som lever i deras närhet. Boken innehåller också starka tigerbilder från den indiske naturvårdaren och fotografen Satyendra Tiwari.

Juryn skriver i sin motivering:

”Boken är en viktig påminnelse om en vacker värld med skygga och svårupptäckta djur – en värld som riskerar att försvinna”.

– Jag är glad, omtumlad och djupt hedrad att Tiger Spirit valts till Årets Pandabok, inte minst viktigt under tigerns år 2010. Tigern är ett av jordens mest hotade djur och en rad åtgärder krävs för att bevara den för framtiden. Utmärkelsen inspirerar mig ännu mer att fortsätta dokumentera naturen och ekosystemens fantastiska liv – och också hot som illegal jakt, fattigdom och förstörelse av livsmiljöer, säger Uri Golman.

Uri Golman

Under de senaste åren har Uri Golman, som nyligen flyttade från Roskilde till norra Italien, etablerat sig som heltidsfotograf inom naturfotografi. Han är bland annat medlem i International League of Conservation Photographers och dansk Canon-ambassadör. Tidigare produktion består av: Greenland Images of Arctic Nature 2007, Arctic Light – A journey trough Greenland and the Frozen North (Globe 2009) och nu Tiger Spirit (Arktos 2010). Han arbetar just nu med ett projekt om Arktis – en dokumentär om fjällräven.