Svenska siktar på seven summits

Nu siktar hon på att bli första svenska att klara allihopa, det återstår tre. Men det är tre tuffa toppar.

Idag studerar Elin Berg engelska i Göteborg. Hittills har hon själv finansierat expeditioerna som tagit henne till de fyra topparna av Aconcagua 6 962 meter i Sydamerika, Elbrus 5 642 meter i Europa, Killimanjaro 5 895 i Afrika och Denali 6 194 i Nordamerika. Men krävs sponsorer till de sista tre Carstens Pyramid 4 884 meter i Oceanien, Vinsons Massif 4 897 meter i Antarktis och slutligen Mount Everest 8 884 meter i Asien.

-Nästa mål är Pamir i Centralasien där jag ska träna för att ta högre höjd. Där gör jag oguidat minst tre sjutusenmeterstoppar tillsammans med tre kompisar, säger Elin.

Sedan blir nästa av de sju topparna är Karsztens pyramid.

Elin Bergs intresse för höga berg började på backpackerresor med höghöjdsvandringar som Inkaleden och Everest basecamp i Nepal. Hittills har den bästa toppen varit Denali i Alaska som hon klarade av i juni 2010.

-Det var speciellt att gå med ryggsäck och pulka, tufft men vi hade bra väder vilket gjorde bestigningen relativt lätt, säger Elin.

FOTO till vänster, privat: Elin Berg med följe på väg ner från Denali i Alaska, Nordamerikas högsta berg. Till höger, privat: Elin på 6189 meter höga Island Peak i Himalaya.