Årets äventyrare 2010

Vinnare är baskiska spanjorskan Edurne Pasaban, första kvinna att klara alla världens 14 8 000-meterstoppar. Detta i och med att den 27 april 2010 framgånsrikt bestiga Kangchenjunga, världens tredje högsta berg på gränsen mellan Indien och Nepal.

2a: Norska Cecilie Skog (på bilden) för sin Antarktis-expedition. Det tog Cecilie ett år att komma tillbaka som äventyrare efter tragedin som tog hennes man, Rolf Baes liv, på K2. Cecilie var först i världen att korsa hela Antarktis som gjordes tillsammans med amerikanen Ryan Waters efter Rolf Baes kartor.

3a: Besättningsman på räddningshelikopter i Himalaya. Fishtail Air/Air Zermatt helikopterteam var den sjunde november på ett räddningsuppdrag på nära 6 000 meters höjd på Ama Dablam (6 812 meter i östra Nepal), då en av piloterna omkom vid ett räddningsförsök rädda ännu en klättrare.

4a: Reid Stowe besättningsman på Mars Ocean Odyssey. Hans 1000-dagars seglats innabar världsrekord.

5a: 16-åriga Jessica Watson, Australien, blev yngst i världen att segla jorden runt utan support. Hon var ute till havs i över 200 dagar för att bevisa för världen vad ”små flickor” är kapabla till.