Läsarnas bästa bilder

Vinnarna får göra en exklusiv tavla i plexiglas från Crimson på sin utebild. Till våra hedersomnämnanden skickar vi en fickkniv från Victorinox. 

1:a pris är en exklusiv förstoring, 50×70 centimeter C-print med sex millimeters glasmontering, värde cirka 4 000 kronor.
2:a pris är en exklusiv förstoring, 50×70 centimeter C-print med tio millimeters plexiglasmontering, värde cirka 2 500 kronor.
3:e pris är en 50×70 centimeters förstoring på tio millimeters plexiprint, värde cirka 1 700 kronor. 

Läsarnas bästa bilder
1:A PRIS
FOTOGRAF: Calle Rosenqvist, Uppsala
Bilden är ett självporträtt tagen under en 22-dagars vandring i Nepal, från Lukla till Everest Basecamp vidare mot byn Gokyo. Bilden föreställer mig på 5 200 meters höjd, tittandes uppåt mot det 6 440 meter höga berget Cholatse, på väg från Everest Basecamp vidare till Cho La-passet som leder djupare in bland bergen.

JURYNS MOTIVERING
En bild som förmedlar dramatik och människans litenhet i bergen. Diagonalkompositionen ger bilden en extra dimension och överraskar ögat. Ett utomordentligt självporträtt som imponerar på juryn som själva skulle vilja vara där och vandra bland de fascinerande bergen. Vi säger stort grattis till Calle!

Läsarnas bästa bilder
2:A PRIS
FOTOGRAF: Bengt Luthman, Stockholm
Lunsenskogen utanför Uppsala är full av blötmarker och därmed också spänger. Just den här spången är ganska lång och vattnet är ganska djupt så Maria Hassel valde det säkra före det osäkra och ledde cykeln över.

JURYNS MOTIVERING
Vi fångades direkt av det sagogröna vattnet och spången som leder cyklisten genom landskapet. Vi hade gärna sett Maria cykla men nöjer oss med bilden som den är, kreativ och fängslande utan att den för delen vara effekt-sökande. Bra jobbat Bengt!

Läsarnas bästa bilder
3:E PRIS
FOTOGRAF: Sven Halldin, Mölndal
Så gott som hela Vättern låg med fantastisk kärnis den 26 februari 2011. Göteborgs långfärdsskridskoklubb arrangerade en tur från Jönköping i medvind norrut med sikte på Hjo eller Karlsborg. På vägen dit såg vi massvis med intressanta och vackra packisvallar, råkformationer och vrakis. Mitt ute på den jämna fina isen dök den här isklumpenupp, jag antar att vinden fört den dit. Det blev hursomhelst en god möjlighet att experi- mentera med perspektiven.

JURYNS MOTIVERING
En ståtlig och stillsam bild där det lekfullt experimenterande gav ett bra resultat. Fin kontrast mellan ljus och skugga och den klart mest nytänkande skridskobilden i tävlingen. Vi säger grattis till Sven och hoppas att det blir ännu en fin skridskosäsong!

Läsarnas bästa bilder
HEDERSOMNÄMNANDE
FOTOGRAF: Hanna Råman, Vittangi Cevvcasjaure i norge under årets kalvmärkning. Dagen då regnet stannade upp en stund för att låta oss skaka renhudarna som värmt oss i Lavvun, tältkåtan, under vackra och regniga veckor. Per-Stefan Idivuoma städar upp i lägret.
Läsarnas bästa bilder
HEDERSOMNÄMNANDE
FOTOGRAF: Anette Andersson, Undersåker
På väg upp i Berech Puiseux, en lång, brant och den här dagen mycket varm korridor i Mont Blanc-massivet. Åsa och Fredrik Söderqvist sparkar in steg i snön.
Läsarnas bästa bilder
HEDERSOMNÄMNANDE
FOTOGRAF: Thomas Nordin Nyhammar
Jag fann ett tornfalksbo av en slump norr om Ludvika och började följa familjen
med min kamera. Fotograferade tornfalkarna från och till under två veckors tid.
Läsarnas bästa bilder
HEDERSOMNÄMNANDE
FOTOGRAF: Gunar Streu, Gällivare
Tältplats i närheten av Akkamassivet i Stora sjöfallets nationalpark. Bilden är
tagen i juli i somras.
Läsarnas bästa bilder
HEDERSOMNÄMNANDE
FOTOGRAF: Lena Eriksson, Järpen
En härlig höstdag då jag passerade Krok i Jämtland. Kunde inte annat än att stanna och fotografera denna underbara utsikt med dess färger.
Läsarnas bästa bilder
HEDERSOMNÄMNANDE
FOTOGRAF: Karin Pettersson, Göteborg
Bilden är tagen under en tur på långfärdsskridskor i Rackeby skärgård väster om Kållandsö, Vänern, på påskdagen. solen sken och isen bar, vi ville aldrig gå iland den dagen. skridskoåkarna heter Lars, Sven, Maria och Marianne.
Läsarnas bästa bilder
FOTOGRAF: Jonathan Mathiesen, Köpenhamn
Kristian Klog og Mette Thygesen korsar ett vattendrag en tidlig morgon i Kaukasus (Svaneti, Georgien).
Läsarnas bästa bilder
FOTOGRAF: Leif Länta, Jokkmokk
Bilden är tagen vid västra Njåtjos-sjön i Njåtjosva’gge i månadsskiftet juli/augusti då vi detta år flyttade ner vandrandes den gamla flyttvägen från vårat sommarviste i Arasluokta efter att ha spenderat en månad där för kalvmärkningar. Det är jag (Lena Viltok) och min son Mickel Viltok Länta på bilden, fotograf vår sambo/pappa Leif Länta. Efter en dag i oväder, regn och storm tittade solen fram och allt kändes plötsligt så mycket ljusare och lättare!
Läsarnas bästa bilder
FOTOGRAF: Gunn Nyholm, Jakobstad, Finland
Denna näckros fastnade på bild, då jag vandrade Höga Kusten Hike i augusti i år. Näckrosen är en av många näckrosor i Skrattaborrtjärnen i Skuleskogens nationalpark. Vi hade en fantastisk 3-dagars vandring i sol och värme.
Läsarnas bästa bilder
FOTOGRAF: Lars-Erik Boberg, Falun
Skridskotur på sjön Runn i Dalarna vid skymningen.
Läsarnas bästa bilder
FOTOGRAF: Amanda Karlsson, Gimo
Galdhöpiggens topp 23 juli 2013, med på bilden är Linnéa Karlsson.
Läsarnas bästa bilder
FOTOGRAF: Stina Gustavsson, Torshälla
Bilden är tagen vid en väns sommarställe i Vallby, en liten by strax utanför Eskilstuna. En fantastisk avslutning på sommaren med mitt favoritgäng, som tyvärr hinner ses alltför sällan – kanske var detta ödets vis att sätta ord på hur mycket denna dag betydde för oss?
Läsarnas bästa bilder
FOTOGRAF: Tove Olsson, Borlänge
Bilden är tagen i Medstugan, Jämtland i början av augusti 2013.
Läsarnas bästa bilder
FOTOGRAF: Isak Nygren, Umeå
Hemavan, Syterskalet. Välsignade med vackert väder så fick man njuta mest hela tiden! Sitter och vilar fötterna efter topptur till norra sytertoppen.
Läsarnas bästa bilder
FOTOGRAF: Johan Stadling, Motala
På våren finns mängder av vitsippor vid en å nära hemstaden. Området är välbesökt med stor mångfald. Kärsbyån, Motala