Fråga UTE: Hur tar jag selfies på tur?

nicklas blom svarar: En ensamvandring i Padjelanta är en bra idé – och kul att du är en hängiven fotograf. Oftast tycker jag faktiskt att det är enklare att fotografera när man är själv, och landskapet kan få sjunka in i en utan att man blir störd av andra. Att vara sin egen modell har bara fördelar och är både kul och utvecklande. När jag körde hundspann genom hela den skandinaviska fjällkedjan för ett par år sedan var jag min egen modell på alla bilder.
Antingen kan du använda kamerans egen självutlösare, som oftast löser ut efter tio sekunder – men då blir det lite springande fram och tillbaka. Du kan även investera i en extern fjärrutlösare, de kan ha en räckvidd på ett par hundra meter. Om du använder en sådan fjärrutlösare får du helt enkelt ha den i handen och trycka när du är färdigposerad. Ett knep kan vara att kombinera de båda, då har du tio sekunder på dig att gömma fjärrutlösaren om du inte vill ha den på bild (jag har ibland medvetet låtit fjärrutlösaren vara med på bilden).
Glöm inte att ställa skärpan på något som befinner sig där du ska stå. Eller så kan du ställa din ryggsäck där du tänkt vara i bilden, och ställa skärpan på den för att sedan ta bort den.
Lycka till med selfieplåtandet!