Fråga UTE: Hur tufft är Kilimanjaro?

Annelie Pompe svarar: Vad roligt att din dotter är så motiverad och bestämd! Kilimanjaro är verkligen ett fantastiskt äventyr att dela med familj och vänner. Men steget från Kebnekaise till Kilimanjaro är stort. Lite för stort för att vara på den säkra sidan. Det vore bra för er båda att känna på lite högre höjder innan ni beger er till Tanzania. Ju bättre förberedd man är före en bergsbestigning, desto högre är sannolikheten att man når toppen – och framför allt att man njuter av vägen dit.

Jag skulle rekommendera er att göra en förberedande resa till Alperna och vandra upp på cirka 4 000 meter i någon vecka, så att ni känner av hur den höjden påverkar er och lär er hantera den tunna luften. Mina bästa tips för att hantera höjd ovan 3 000 meter är att dricka minst 3–4 liter vatten per dag, att gå riktigt långsamt, undvika hastiga rörelser – och att använda en andningteknik som heter ”pressure breathing” (finns filmer på Youtube). För att undvika höghöjdssjuka är det också viktigt att man inte blir nerkyld eller överhettad.

Stort lycka till med era kommande äventyr. Jag guidade en grupp med en 14-årig tjej på Kilimanjaro förra året och hon var starkare (och klokare) än de flesta äldre!