Fråga UTE: Vandra i gummistövlar?

Johan Skullman svarar: Sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta är förhållandevis torr, även när det regnar – man går i huvudsak på stenbunden mark och på utlagda plank (spänger) över myrmarkerna. Det blir sällan så blött att man behöver gummistövlar.
Rent generellt anser jag att gummistövlar är bra för lite kortare turer och då det väntas blött underlag eller vad. De är inte lika stabila som ett par kängor med normalhöga skaft – och stödet för foten är viktigt, i synnerhet under längre turer. Då är ett par väl ingångna läderkängor att föredra.
Det är viktigt att byta strumpor ofta så att fötterna hålls så torra som möjligt. Ta av kängorna, lufta fötterna och byt strumporna varje rast! Satsa på minst fyra par ullstrumpor för en veckotur. Om du tar med ett par vattentäta sockar slipper du ha membranförsedda kängor, som är både svåra att torka när de väl blivit blöta och kan upplevas som väldigt varma i torra och lite varmare sammanhang.
Är din känga väl ombonad inuti så fungerar en socka ofta bra, är kängan mindre ombonad så behöver du två par. Fördelen med dubbla strumpor är att det blir mycket lättare att torka såväl kängor som strumpor. Och ta gärna med ett par extra innersulor, det är ett praktiskt komplement. 
Ha en fin tur och förbered er väl med små vandringar hemmavid!