49 toppar på ett år

Emma Svensson är modefotografen och fotoentreprenören som blev akut bergtagen och för fyra månader sedan lanserade projektet 49 peaks. Hittills har hon betat av 30 av topparna på listan, som förutom de 49 ordinarie har utökats med några bonusberg.
– Tuffast hittills? Det var nog Elbrus i Ryssland, 5 642 meter. Dels för att det var det första berget och jag var inte så vältränad då, men också för att expeditionen tog elva dagar. Sista halvan av nervägen var jag tröttare än jag någonsin varit i mitt liv.

Elbrus är dock inget berg Emma skulle vilja återvända till, då väljer hon hellre variationsrika Mont Blanc på 4 810 meter:
– Det var så mycket olika moment i den bestigningen, allt från smala kammar till farliga stenfall och scrambling i timmar. Och så härligt häng och trerätters i hytta på det. Annars kan jag rekommendera de mindre utmanande högsta bergen i Andorra, Bosnien, Rumänien och Slovenien – så himla vacker natur!

Emma försöker njuta av ett berg i taget, men  finaltoppen Kebnekaise hägrar:
– Jag kommer att göra Nygrens led i sommar och bestiga både nord- och sydtoppen på samma gång. För säkerhets skull, tänker jag.