Ledare: Ute gör dig friskare

Hej där, hur går det med nyårslöftet? Rent statistiskt borde svaret vara ”uselt” eller i bästa fall ”sådär” – men jag hoppas förstås att du hör till själarna som går mot strömmen. De där lyckade, som sätter upp ett kittlande årsmål och svingar sig dit, med hakan högt och beslutsamhet i blick.

Att så många nyårslöften kraschar redan nu, under årets första skälvande veckor (läs: de som inte gick ur kroppen med bubbelruset redan på nyårsdagen) kan förstås bero på många saker. Ett uppenbart problem är att vi ofta lovar att skärpa oss på ett eller annat sätt – och det är ju aldrig roligt. Vi ska göra oss av med volangerna runt midjan, sluta snusa, stressa ner, säga nej, pilla mindre med mobilen, sluta äta socker, slösa mindre, släppa soffan och spola kröken. Bra grejer, förstås. Men hur kul?

Enligt den senaste nyårslöftesstudien (One- Poll på uppdrag av Canon) övergår vi redan i 26-årsåldern från upplevelselöften till sluta-löften. Istället för att sträva efter nya upptäckter, tillföra nya intryck och minnen, sätter vi fingret på det vi vill skala bort. Över 60 procent av deltagarna i studien angav att de lovat sig själva att ”Gå ner i vikt” eller ”Sluta äta ohälsosam mat” under 2018. Gott nytt år, liksom.

Nu kan man väl inte sätta likhetstecken mellan nyårslöften och livssyn, men jag tror ändå att vi har en del att jobba på här – vi som passerat 26. Och möjligen är jag lite jävig i frågan, men jag tror att natur och friluftsliv är lösningen på det mesta. Våra fjäll, skogar och sjöar ruvar ju inte bara på visuell storslagenhet utan också på fysisk och mental hälsa. Det som vi alla drömmer om, och tror oss kunna uppnå med nyårslöften som ”Gå ner i vikt” eller ”Sluta äta socker”. Hur skulle det vara om vi alla bara gick ut lite oftare i år, och så kollar vi vad som händer? Inuti och utanpå.

Kopplingen mellan natur och hälsa är ju ingen nyhet, den har hedrats och marknadsförts i olika kulturer sedan urminnes tider. På senare år har en rad feta studier konstaterat att naturen gör oss lugnare, gladare, piggare, mindre stressade, mer koncentrerade och öppna för ny kunskap. En skogs- eller fjälltur är också rena mirakelmedicinen rent fysiskt, med bland annat sänkt blodtryck och stärkt immunförsvar som resultat.

I artikeln ”Vi mår som bäst i naturen” i nya Utemagasinet tittar vi närmare på kopplingen mellan natur och hälsa, och hur den värderas idag. Vi som känner naturkrafterna är ju redan med i fancluben, men hur är det med samhället i stort? Om man ska tro nyårslöftesstudien jag nämnde nyss ligger faktiskt ”Vara mer ute i naturen” på en hedrande femteplats i år med 14 procent av löftena. Inte så mycket jämfört med dietlöftenas 60 kanske, men ett steg i rätt riktning ändå.

Vi som är ute mer än de flesta, vi vill ha mer. Fler turer, fler tältnätter, mer äventyr. Och det är ju bra att ha höga uteambitioner – men ibland kommer livet emellan och du fastnar på en skrivbordsstol eller i en sjukhussäng ett tag. Då känns det skönt att veta att det faktiskt räcker att bläddra lite i Utemagasinet för att hälsoeffekterna ska kicka in.

Jo, det är sant!