ISPO: Det bästa inom sport och outdoor

Trenden är tydlig nu för tiden självklar: på årets ISPO står miljö och hållbarhet i fokus bland flertalet produkter. Samtidigt finns det också ett tydligt fokus på individuell anpassning av skor och kläder, exempelvis den prisade teknologin FitStation från HP, som skapar individuellt anpassade löparskor genom genom 3d-scanning.

ISPO Awards
Priserna på ISPO är många. Utmärkelsen ISPO Award delas ut inom sex segment: Snowsports, Outdoor, Team & Social Sports, Health & Fitness, Urban och Eco Responsibility.

ISPO Award är uppdelat i Product Of The Year, Gold och Winner där Product Of The Year tilldelas den bästa produkten i varje segment, alltså sex stycken årligen. Gold tilldelas de produkter som juryn anser vara bäst i sina kategorier och Winner går till de produkter som juryn vill lyfta fram som något extra

2018 års vinnare inom ”Product of the year” i alla segment:

Health & Fitness: Teknologin FitStation från HP, som direkt i butik skapar personligt anpassade löparskor genom att analysera gångstil och fotform med 3d-scanning.

Outdoor: Forge S från Tecnica – den första anatomiskt anpassningsbara trekkingskon. Butikspersonal kan justera passformen och fotbädden till kundens behov på bara 20 minuter. Materialet på hälen, insidan av foten och fotleden värms upp och anpassas till kundens individuella fotform. Fotbädden anpassas på samma sätt, vilket ger extra stabilitet och stöd.

Snowsport: Skid- och snowboardteknologin FUS3D™ från CIME INDUSTRIES och CAPITA MFG.

Team & Social Sports: Maxi Grip från Select – den första handbollen med klibbig yta, som inte lämnar klisterspår.

Urban: BH51M Helmetphone – en cykelhjälm som möjliggör för cyklister att lyssna på musik och prata i telefon utan att släppa styret. 

 

Några av de nordiska produkter som prisades:

Röjk Badland Jacket
Badland Jacket från Röjk Superwear blev vinnaren av Eco Achievement apparel i ISPO Awards. Jackan består av 100 procent vävd mulesinfri, klorfri och ekologisk merinoull. Resultatet blir en tät väv med slitstyrka och antibakteriella egenskaper. Förstärkningspartier är tillverkade i 100 procent ekologisk hampa från Rumänien. En värdefull utmärkelse för Röjk som satsar på att ha en produktion som är helt och hållet bilogiskt nedbrytbar och komposterbar 2020.

 

ISPO: Det bästa inom sport och outdoor
Badland Jacket från Röjk.

Haglöfs Eco Proof Jacket
Inom segmentet Urban, kategori Outer Layer 3L, fick Haglöfs kamma hem pris för sin Eco Proof Jacket. Det är en outdoorjacka producerad under devisen ”re-use is better than replace”. Jackan ska vara mycket hållbar och tillverkad i PROOF™ Eco, Haglöfs egna membran som är 100 procent fluorkarbonfritt. Jackan har en hel del smarta lösningar – exempelvis ett blixtlås du kan byta ut helt själv utan att riskera jackans vattentäthet.

ISPO: Det bästa inom sport och outdoor
Eco Proof Jacket från Haglöfs.

Salming iSpike
I kategorin Health & Fitness uppmärksammas ännu en svensk skapelse – Salmings nya sko för vinterlöpning blev guldvinnare inom kategorin för trailrunning-skor. Salming Ispike är mycket lätt (268 gram!) och bygger på Salmings tidigare sko Trail 5, men är utrustad med dobbar som består av en blandning av volfram och kolfiberatomer. Den greppar därför väl på både snö och is.

ISPO: Det bästa inom sport och outdoor
Skon Salming Ispike

Devold Tuvegga Sport Air
Devold of Norway vinner ISPO Award inom segmentet Outdoor, kategori baselayer. Devold Tuvegga Sport Air är tillverkat i 100 procent merinoull och är så pass finurligt utformat att det är vändbart. Tack vare att understället har två sidor har det också två olika användningsområden. Ena sidan är ett klassiskt baslager med platt yta och hög andningsförmåga. Den andra sidan har en 3D-konstruktion med luftkanaler i tyget, som därmed genererar ytterligare isolering när den vetter mot huden.

ISPO: Det bästa inom sport och outdoor
Devold Tuvegga Sport Air

Se fler vinnare på: www.ispo.com