Fyra vackra vinterleder


Fyra vackra vinterleder
Foto: Anna Romare Blyckert/ Kolåsens Fjällhotell

Med tält i Lilla Sarek
Led: Sockertoppsleden i Skäckerfjällen
Dagar: Valfritt, förslagsvis 3
Sträckning: 3,5 mil lång led som går från Kolåsens Fjällhotell till Anjan.
Omgivning: Skäckerfjällen är en vildmark med urskog, fjäll och myrar. Trots att fjällen inte är jättehöga har Skäckerfjällen en högfjällskaraktär och kallas ”Lilla Sarek”. Sockertoppsleden är den enda markerade leden och den görs med fördel under tre dagar. Det finns inga stugor att övernatta i så det är tält som gäller. Det finns två vindskydd för nöd längst leden. Den hugade kan passa på att spåra själv och utforska andra delar av Skäckerfjällen, men fjällvana, kompass och karta är nödvändigt. Många stannar gärna någon extra dag på Kolåsen för att göra dagsturer i ospårad terräng. Guide finns för dem som bokar i förväg.
Passar för: Fjällvana som gärna övernattar i tält.
Praktisk info: Du kommer hit genom att ta tåg till Järpen och sedan buss till Kallsedet, en mil från Kolåsen. Kolåsens Fjällhotell hämtar upp vid förbokning. kolasen.se

Fyra vackra vinterleder
Foto: Birger Dynesius

Dramatiska vyer på Kungsleden
Led: Kungsleden mellan Hemavan-Ammarnäs i Vindelfjällen
Dagar: 6
Sträckning: Hemavan-Viterskalet 11 km, Viterskalet-Syter 12 km, Syter-Tärnasjö 14 km, Tärnasjö-Serve 14 km, Serve-Aigert 19 km, Aigert-Ammarnäs 8 km.
Omgivning: Här åker du på den klassiska Kungsleden mellan två fjällstationer och på vägen passerar du fem charmiga fjällstugor. Terrängen är inte särskilt tuff men naturen är desto mer dramatisk. Hela sträckan går genom Vindelfjällens Naturreservat, och kantas av imponerande fjällmassiv. På etappen mellan Serve och Aigert passerar du Kungsledens näst högsta pass. Glöm inte att beundra den storslagna utsikten mot Ammarfjället. Hemavan är också en populär plats för dagsturer, ifall man vill börja med en mjukstart.
Passar för: Familjer med större barn och turåkare som orkar hålla igång i många dagar. 
Praktisk info: Till och från både Hemavan och Ammarnäs går det att ta sig både med bil, buss, tåg och flyg. svenskaturistforeningen.se, hemavantarnaby.se 

Fyra vackra vinterleder
Foto: Elisabeth Hansson

En fyrkant med twist
Led:
Vålådalsfyrkanten (med twist om man vill) i Jämtland
Dagar: 4 eller 5
Sträckning: Den klassiska Vålådalsfyrkanten går mellan Vålådalen – Stensdalen 14 km, Stensdalen – Vålåstugorna 13 km, Vålåstugorna – Lunndörren 16 km, Lunndörren – Vålådalen 14 km. Du kan förlänga leden genom att fortsätta från Stensdalen till Gåsen på kalfjället (16 km). Då blir leden längre och tuffare eftersom det går uppför. Från Gåsen bär det nedför igen till Vålåstugorna (16 km).
Omgivning: Lite uppför och nedför men inte alltför kuperat. På samtliga ställen finns STF-stugor att övernatta i. I Stensdalen och Lunndörren har de dessutom bastu och tjärn att bada i. 
Passar för: En härlig klassiker som välkomnar alla med fjäll- och skidvana. Ta gärna extrasvängen runt Gåsen, så värt! Turen passar också för barn från tio år och uppåt som inte backar för fysiska utmaningar. Kompass och karta rekommenderas. 
Praktisk info: Utgå från Vålådalen. Närmaste tågstation är Undersåker. valadalen.se 

Fyra vackra vinterleder
Kungsleden, nära Singi. Foto: Anette Andersson/STF

I Kebs skugga
Led: Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta
Dagar: 7
Sträckning: Abisko – Abiskojaure 15 km, Abiskojaure – Alesjaure 20 km, Alesjaure – Tjäktja 13 km, Tjäktja – Sälka 12 km, Sälka – Singi 12 km, Singi – Kebnekaise 14 km, Kebnekaise – Nikkaluokta 19 km.
Omgivning: Kanske är det Kungsledens mest besökta sträcka – men låt dig inte avskräckas för det. Den är en klassiker av en anledning. Naturen är varierad och turen går huvudsakligen på kalfjäll. Att tura i Kebnekaises närhet ger dig mäktiga vyer över Sveriges högsta berg och du passerar också en av fjällvärldens mest kända siluetter: Lapporten. Både Abisko och Kebnekaise fjällstation är vackra platser som man med fördel kan stanna en extra dag på för dagsturer eller allmänt fjällstation-mys. Du kan också göra en kortare variant och tura från Nikkaluokta till Kebnekaise, för att därifrån göra en dagstur till Tarfala-stugan som ligger i en mycket vacker dalgång.
Passar för: Den som är van vid att skida med tung ryggsäck eller pulka, och inte räds spartanska fjällstugor. Sträckan är lång och kräver bra flås, men den lockar ändå nybör- jare eftersom du sällan är ensam. 
Praktisk info: Till Abisko kommer man smidigast med tåg och från Nikkaluokta tar du en buss till Kiruna för vidare resa med flyg eller tåg. svenskaturistforeningen.se