Tre cykelleder du inte får missa


Tre cykelleder du inte får missa
Kattegattleden

Kattegattleden – Årets cykelled 2018

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled och invigdes i juni 2015. Leden är 395 km lång och sträcker sig längs kusten mellan Helsingborg och Göteborg. Leden går nära havet, passerar många stränder och är näst intill bilfri. Nyligen prisades leden internationellt. På cykel- och vandringsmässan ”Fiets en Wandelbeurs” i Utrecht, Nederländerna, blev Kattegattleden utsedd till Årets cykelled 2018. Det är en prestigefylld utmärkelse, som syftar till att främja arbetet med högkvalitativa cykelleder som är attraktiva för besökare. Kriterierna som bedöms är bland annat att leden ska ha ett attraktivt utbud av upplevelser, mat och boende, vara tillgänglig, trygg och erbjuda vackra vyer. I år är första gången som en svensk kandidat finns med i juryns bedömning.

Mer info: kattegattleden.se

Tre cykelleder du inte får missa
Foto: Sverre Hjørnevik/visitnorway.se/cykling

Rallarvegen – norsk kändis

I Fjordnorge finns en av Norges mest kända cykelleder – den drygt 80 kilometer långa Rallarvegen. Vägen slingrar sig upp och nedför berg, förbi vattenfall och grönskande dalar. Det är grusigt och ojämnt, emellanåt brant. Men den är populär för familjer med barn från cirka 11 år. Rallarvegen startar vid Haugastöl, 1000 meter över havet och slutar nere på Flåm tågstation. Härifrån kan du hoppa på Flåmbanan – enligt många den vackraste tågresan i världen!

Mer info: visitflam.com, visitnorway.se

 

 

Tre cykelleder du inte får missa
Foto: Svanthe Harström/S:t Olavsleden

S:t Olavsleden – Sveriges El Camino

Sveriges svar på El Camino är 564 kilometer lång och går från Svenska Selånger till norska Trondheim. Den blir alltmer poppis att vandra, men vissa sträckor passar också för cykel. En vanlig cykel fungerar, fast inte med alltför tunna däck då leden går på både stigar och grusvägar. På vissa platser går cykelleden på ett annat ställe än vandringsleden. Leden är vacker och full av historia. När du kommer över in i Norge och Stiklestad kan du känna historiens vingslag. Det var här S:t Olav dog i ett fältslag när han mötte bondehären 1030. 

Mer info:  stolavsleden.com