Ledare: Var möter du våren?

Vilken vecka! Två längdpass över snötäckta vidder i riktigt fina spår, en topptur med utsikt över nejden – och som ros på tårtan en pulsig skogsvandring i soldis med Utemagasinets vandringsexpert Jörgen Johansson. Nej, jag har inte varit på vintersemester, bara njutit av marsvädret här hemma i förorten.

När jag kom hem efter topptursdagen i den lokala pulkabacken, där jag och AD-Sofie trimmade in utrustning inför vår alptripp nästa vecka, hamnade jag i soffan med mobilen och scrollfingret. Aftonbladet.se toppade med ”SMHI:s sorgelarm: Våren dröjer – nu kommer 15 cm snö”.

Jag har förstås insett att det finns fler sätt att betrakta snö än med villkorslös kärlek. Den är ju trots allt både kall och blöt. Ändå blev jag lite paff över detta ”sorgelarm” – det sorgliga i sammanhanget är väl i så fall att många svenskar tvingas genomlida dessa vita månader varje år, i väntan på något värt att leva för?

Jag googlar och hittar en YouGov-studie från 2017 där vintern mycket riktigt hamnar i botten i en stor årstidsrankning. Bara 4 procent uppger att de har vintern som sin favoritårstid, medan den mest populära årstiden – sommaren – favoriseras av 59 procent. Mellan dessa båda ytterligheter har vi våren, med stöd av 21 procent av befolkningen, och hösten som får hjärtat att klappa hos 10 procent.

Våren är alltså inte den mest populära årstiden, vilket man lätt kan tro om man läser kvällstidningar så här års. Det är snarare ovintern man längtar efter. Förmodligen är det därför vi pratar om att ”möta våren” – det duger liksom inte att sitta och vänta på att den ska komma och bjuda upp, som de andra årstiderna.

Hör jag då till de 4 procenten som skulle välja evig vinter, á la Frost eller Narnia, om vi skulle införa årstidsmonopol? Nja. Varje årstid har ju sin tjusning (utom tropisk sommar, men sådan kan ju undvikas). Om jag fått sätta samman YouGov-studien skulle vårvintern varit med som ett alternativ – och då hade jag valt den. Kan man få både snö och värme i samma tugga så är livet fulländat, tänker jag (och lite kärlek och respekt på det).

Om du har liknande preferenser ska du bläddra fram sidan 50 i nyaste numret av Utemagasinet, där Linus Meyer skildrar en skidtur över fluffiga toppar i Schweiz. Längs vägen checkar han av en rad kända vårvintertecken i form av smörigt underlag, genomstekta läppar och frodiga krokusbäddar i dalarna.

Roger Borgelid, som skadat foten ordentligt i vinter, längtar lite extra efter islossning och kajaksittande äventyr. I samma nummer listar han Sveriges bästa paddelvatten, och tar hjälp av lokala experter för att lirka fram de hemligstämplade turtipsen.

I det här numret grottar vi också ner oss i ett allt trendigare vårtecken: thru-hiking. För att hinna sträckvandra en långled på 400 mil eller mer är det avgörande att komma iväg tidigt på säsongen, så snart snön smält undan och blottlagt stigen. Missa inte Emeli Emanuelsons matiga artikel, mästerligt illustrerad av Pia Koskela.

Ha en härlig vår nu, oavsett var och hur du väljer att möta den. Behöver du kitta upp dig med nya prylar för att få till äventyren du suktar efter, så vänder du bara på nya tidningen och dyker in i Utemagasinets vårliga prylguide.

/Marie Kjellnäs, chefredaktör