Fina fisken: Så tillagar du fisken i det vilda

GROVSALT
Glöm inte denna nyckelingrediens, bra att alltid ha med i ryggan.

SMYGSTART
Skär grönsaker och tillbehör i förväg och ta med dem färdigskurna. Du vill inte vara utan vantar mer än nödvändigt när du lagar utemat i minusgrader.

TÅLAMOD
Gör en ordentlig eld, låt den brinna ner och baka sedan fisken i glöden. Lägger du på fisken för tidigt är det svårare att kontrollera tillagningen.

KONTROLL
Kolla till fisken då och då, så att den blir lagom tillagad. Köttet ska släppa från benen. Tiden kan variera oerhört beroende på fisksort, hur stort paketet är och temperaturen.

HÅLLBARHET
Tänk på att alltid fiska hållbart. Läs WWF:s fiskguide om du känner dig osäker, du hittar den på wwf.se – och numera även som app i App Store och Google Play.

VÅTSERVETTER
Packa med dig våtservetter eller ett par plasthandskar om det är väldigt kallt ute och svårt att tvätta händerna.

FISKEKORT
Glöm inte att lösa fiskekort. Googla efter försäljningsställen eller fråga i den lokala affären.

ÖVERLEVNAD
Ha respekt för isar och vatten! Vildfångad fisk smakar fantastiskt, men den är inte värd att riskera livet för.

RESERVBULLAR
Naturen är vild. Den bestämmer. Det är själva tjusningen. Om det inte blir någon fisk inom överskådlig tid, ta med reservproviant. Till exempel pizzabullarna från förra numret.

 

 

Fina fisken: Så tillagar du fisken i det vilda
Kocken Susanne Jonsson byter köket mot vildmarken så ofta hon bara kan.

Recept: Helstekt röding i folie

4 portioner

1 kg röding, rensad
500 g blandade grönsaker i bitar (fänkål, morot …)
1 röd lök, klyftad
50 g smör
1 citron, skivad
1 röd chili, skivad
Salt 

Lägg fisken på folie (eller folie fodrat med fuktat bakpapper). Skär skåror i fisken, salta inuti och runt om.

Lägg grönsaker och lök under fisken. Fyll skårorna och buken med smör, citron, fänkålsdill (det är den lilla blasten på fän- kålen, du kan även använda vanlig dill) och chili.

Linda ihop till ett tätt paket och baka i glöden tills köttet släpper benen. Vänd på paketet ett par gånger under tillagningen. 

 

Fina fisken: Så tillagar du fisken i det vilda
TIPS! ”Sik och harr är fiskar som jag gärna tillagar direkt efter fångsten. De går att frysa in, men smakar bäst pinfärska.”

Recept: Glödhalstrad sik på tunnbröd 

4 portioner

4 portionssikar
(totalt ca 1 kg rensade) Grovsalt

Till servering:

Tunnbröd eller mjukkaka
Smör

Skär några skåror i fiskens skinn om den är av större modell; gnid in med salt inuti och runt om. Lägg fisken i ett halster och stek över glöden tills fiskköttet är vitt och släpper från benen. Vänd ett par gånger så att fisken inte bränns.

Servera fisken som den är, med mjukkaka eller tunnbröd och smör.