Recept: smart energi på turen


Recept: smart energi på turen

APRICOT & COCONUT BALLS

20 stycken

200 g torkade aprikoser 3 msk havregryn
10 msk kokosflingor
2 msk agavesirap
1–2 msk kokosfett
Topping: Kokosflingor

Hacka aprikoserna fint. Rosta havregrynen och 5 tsk av kokosflingorna lätt i en torr panna. Häll i agavesirap och kokosfett och värm tills allt är genomvarmt, flytta sedan pannan från plattan. Rör ner de hackade aprikoserna och resten av kokosflingorna i pannan, låt sedan blandningen kallna.

Fukta dina händer med vatten och forma valnötsstora bollar. Rulla bollarna i kokosflingor och ställ dem i kylen i cirka 30 minuter, tills de har fått en fast form. Förvara bollarna i en lufttät burk, gärna med smörgåspapper mellan lagren så att de inte klibbar ihop. 

 

FIG & NUT BALLS

20 stycken

75 g blandade nötter och frön (till exempel cashew, mandlar, solrosfrön)
100 g torkade fikon
50 g smör, osaltat (eller kokosfett)
2 msk agavesirap
2 msk havregryn
Topping: Rostade sesamfrön eller finhackad mandel.

Hacka nötterna noga eller kör dem i en mixer. Rosta dem sedan lätt i en torr panna, häll över i en skål. Skär fikonen i småbitar.

Smält smör/kokosfett i pannan och blanda i agave- sirap, värm försiktigt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda noga. Låt svalna.

Forma massan till valnötsstora bollar, rulla i sesamfrön eller hackad mandel. Ställ i kylen för att stelna, cirka 30 minuter. Förvara lufttätt. 

Recept: smart energi på turen

TRAIL BARS

20 stycken

100 g torkade fikon
50 g torkade aprikoser
100 g russin
50 g hasselnötter
50 g pumpafrön
50 g solrosfrön
2 äpplen
150 g fullkornsvetemjöl
250 ml vatten
150 g havregryn 1 msk honung
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
4 msk kallpressad rapsolja (eller kokosfett)

Värm ugnen till 180 grader. Rosta nötter och frön lätt i en torr panna, hacka dem sedan grovt. Skär aprikoser och fikon i bitar, skala och riv äpplet grovt.

Knåda ihop alla ingredienserna i en bunke. Täck en plåt med bakplåtspapper och bred/klicka ut smeten i ett jämnt lager. Grädda i cirka 30 minuter.

Låt svalna lite, skär sedan ut dina bars med en vass kniv. Låt barsen sedan svalna helt och därefter torka i en dag innan du lägger dem i en lufttät burk. Lägg smörgås- papper mellan lagren under förvaringen så att de inte klibbar ihop. 

Recept: smart energi på turen
The Great Outdoors. av Markus Sämmer.