Del 1: Sveriges bästa paddelvatten


Del 1: Sveriges bästa paddelvatten
Foto: Roger Borgelid

KOSTER: SKÖNHETENS NATIONALPARK

Kosters skärgård härbärgar Sveriges första och enda marina nationalpark – och det av goda skäl. Här väntar extremt klart och rent vatten, rikt på fisk, sjöfågel och växtliv. Vilt, avskalat och äkta med stark havskänsla, både ovan och under ytan. En bevarad råversion av västkustdrömmen.

Det här är också skönhetens arkipelag. Ett marint konstverk i färg och form. Gyllene lava på rosaskimrad bohusgranit i kontrast till azurblått hav och turkosa vikar. Klippor och kobbar mjukt skulpterade av havets vilda vågor. Trots att det är en relativt liten skärgård rymmer den stora paddelupplevelser. Öppet hav, gömda lagnuner, myriader av kanaler och småskär, friska bad och fantastisk snorkling. För att inte tala om det magiska ljuset när himlen blir en periskofärgad reflexskärm om kvällarna. Kombinera gärna paddlingen med en vistelse på Kosters Trädgårdar, en ekologisk oas med hög mysfaktor.

Expertens turtips signeras Stefan von Bothmer, kajakguide och delägare av Kosters Trädgårdar.

Kändisen
: En härlig helgtur utgår från Långegärde och tar vägen via Hästholmen, där vi paddlar genom en trång kanal omgiven av klippor. Därefter tar vi sikte på Måskär ute i havsbandet, där en kanal leder in i en gömd kristallklar lagun – perfekt för bad och lunchstopp. En bit söderut slår vi läger på Burholmen, med fina gräsmattor och magisk solnedgångsvy uppifrån berget. Nästa dag paddlar vi utomskärs och rundar Ursholmen, där vi stannar för mer bad, klipphopp och snorkling. Efter lunch letar vi oss upp genom ett myller av småskär och öar mot Tjälleskären, där labyrinter av ytterligare småkobbar, kanaler och vikar lockar till lekfull paddling. Här finns också fina, väderskyddade lägerplatser. Sista dagen på vägen tillbaka passerar vi Lådderskären, där vi kan paddla under ett häftigt överhäng, samt mysiga badvikar och kanaler kring Arholmen.
Doldisen: En mer okänd tur går norrut. Först mellan Tenholmarna, där sandstränder lockar till bad. Vidare ut i Nypholmsgapet där det ofta är höga vågor och rolig surf. En bit väster om Nord-Koster väntar Märholmen, där vi i en av öns östra vikar plockar de berömda stora blåmusslorna (lokalt kallade hästmusslor) och grillar över kvällens lägereld. På öns västra sida bjuder en halvbågeformad klippa i olika platåer på ett slags naturens amfiteater med västerhavets bästa solnedgångsvy.

Mer info:
kosterstradgardar.se

Del 1: Sveriges bästa paddelvatten
Foto: Christian Swanson

ST ANNA OCH GRYT: TUSENTALS ÖDE ÖAR I HAVSBANDET

En grund och obefolkad skärgård för den som söker stillhet och ensamhet. St Anna och Gryt består av tusentals öar, varav de flesta är öde småskär ute i havsbandet. Oexploaterat, vilt och vackert. Även mitt i högsäsong är det enkelt att hitta en ö för sig själv, att göra till sitt eget lilla paradis.

Det är en magisk känsla att glida runt bland myllret av öar och skär, de flesta så låga att du kan se över dem från kajaken – öppen horisont, men ändå skyddade från vågor. Och inte sällan med sällskap av säl och havsörn.

Havsklipporna Kupa Klint och Gubbö Kupa bjuder på härlig översiktvy över hav och öar. Missa inte Harstena i Gryts närliggande skärgård, en liten Astrid Lindgren-idyll med särpräglad kultur, nybakat bröd och stekt strömming.

Expertens turtips signeras Christian Swanson, ägare och kajakguide på Ostkusten Kajak i Gryts skärgård.

Kändisen: En klassisk rundtur i St Annas skärgård utgår från Tyrislöt och tar oss snabbt ut på öppet hav. Ön Hamna är en bra första lägerplats, med en vacker och skyddad vik där man har fri sikt mot soluppgången nästa morgon. Efter ett strandhugg vid den 25 meter höga havsklippan Kupa Klint, följer vi småöarna och skären norrut längst ute i havsbandet. I höjd med Gröskär viker vi västerut med sikte på Lammskär, där en mängd öar i cirkel bildar en naturlig och skyddad lagun, perfekt som lägerplats. Sista dagen paddlar vi innanskärs med lite större och mer skogsklädda öar. Lövö och Lilla Gåsskär lockar till strandhugg och sundet mellan inre och yttre Olsön är en fin passage.
Doldisen: Gryts skärgård hänger ihop med St Anna men är inte lika välbesökt, märkligt nog – den är minst lika vacker och färre öar är fågelskyddade. Vi utgår från Ekön, kommer snabbt ut i havsbandet och slår läger i den sandklädda bukten på Vässlingsö. Nästa dag följer vi småskären ut i ytterskärgården tills vi når Harstena – ett fiskesamhälle med tydlig farbror Melker-vibb. Den idylliska viken kantas av röda sjöbodar och båthus, en genuin charm med bageri, fiskrökeri och vedeldad bastu. Längst ut i havsbandet väntar Birkskär med en magiskt vacker vik mot öst – en episk plats att slå upp tältduken i soluppgång.

Mer info: stannakajak.se, ostkustenkajak.se 

Del 1: Sveriges bästa paddelvatten
Foto: Roger Borgelid

FJÄLLBACKA MED VÄDERÖARNA: VÄSTKUSTROMANTIK I VÄRLDSKLASS

Om Moder Jord hade fått i uppdrag att skapa ett paradis för havskajak, så hade resultatet sannolikt liknat den här arkipelagen. Salt och klart vatten, mjuka rödskimrande granitklippor, mängder av kobbar och skär och pittoreska fiskebyar. Exotisk västkustromantik i kubik.

Här finns också gott om sandstränder, vilket gör det lätt att ta sig i land och hitta tältplatser. Öppet hav och häftiga vågor, men också stilla laguner och mysiga vikar. Vilt och kargt, oändligt med öar och massa säl. Fjällbacka skärgård är som ett sagoland för alla typer av paddlare.

För den som söker ytterligare utmaningar väntar Väderöarna ute till havs, vildare på alla sätt. Här ute är till och med solnedgångarna lite extra magiska och färgsprakande.

Expertens turtips signeras Kathrine Olufsen, kajakguide och delägare i Nautopp kajakcenter i Grebbestad.

Kändisen: En 2–3-dagarstur från Grebbestad till Fjällbacka bjuder på hela spektrat av vad skärgården har att erbjuda. En fin rutt tar sikte på Stora Måkholmen, som har en fin gräsplätt att slå upp tält på. Längs nästa
etapp väntar massa härliga vikar och kanaler runt Fläskön och den populära Gluppö-lagunen, med klart vatten och fina stränder. Ön Trinisla ytterligare lite söderut är också en bra tältplats, vacker vik med fin sandstrand.
Andra guldkorn är Getryggen där man paddlar in i en klyfta i berget, Långeskär som gömmer flera små vikar med sockerspröd sand. Och Dyngön, som med sitt hus på toppen är ett bra navigeringsmärke – men också ett häftigt strandhugg med milsvid vy över hela skärgården.
Doldisen: Väderöarna ute till havs är som ett ”Fjällbacka på steroider” – mer väder, öppnare hav, högre vågor, ödsligare och vildare och extremt mycket säl. Här kan du med fördel ha det smakfulla värdshuset som basecamp och göra dagsturer. Missa inte Väderöbod, en övergiven närmast spöklik fyrvaktarö längs ut i havsbandet, och den idylliska turkosa viken med sina små röda sjöbodar på Hamnerö. För att nå Väderöarna måste du paddla fem kilometer över öppet hav, vilket kräver god paddelvana och koll på sjörapporten.

Mer info: nautopp.com 

Del 1: Sveriges bästa paddelvatten
Foto: Roger Borgelid

LURÖ: OUPPTÄCKT OAS MITT I VÄNERN

Europas största insjöskärgård i Sveriges solrikaste klimat. En osannolik kombination av dricksvatten och obruten horisont. Lättillgänglig och skyddad, idealisk för paddling. Ändå helt obegripligt oupptäckt – en gömd oas i innanhavet.

Lurö skärgård består av ett pärlband av cirka 300 öar som sträcker sig från Värmlandsnäs i norr ner till Lurön mitt i Vänern. Här nere finns det charmiga härbärget Luringen, med både restaurang och boende. Annars är arkipelagen helt befriad från bofasta, så när semesterbåtarna åkt hem i augusti har vi i stort sett hela härligheten för oss själva.

Här glider vi fram i ensamt vatten mellan skogsklädda öar i öster och släta kobbar i väster – som om Saltkråkan möter Saltön. Här njuter vi av varierad småskalighet, med känslan av att ha upptäckt en plats dit ingen annan hittar.

Expertens turtips signeras Malin Olin, kajakledare i Friluftsfrämjandet i Värmland.

Kändisen: Lurö är relativt litet så på en helgs rundtur hinner man uppleva hela skärgården. Med utgångspunkt från Ekenäs letar man sig med fördel ner längs skärgårdens västra öar och skär. Ön Badhallen är ett fint strandhugg och lägerplats, de smala passagerna och vikarna kring Munkstackorna inbjuder till lekfull paddling. På Stenstaka gård kan du äta lunch och den stora ön Husön/Lurön har fina vandringsleder, genom kulturhistoriskt landskap med vacker och omväxlande natur. En gång i tiden var Lurö en levande knutpunkt för både handel och pilgrimsled, och här finns också rester av ett gammalt munkkloster. Missa inte heller Vithall i öster på väg tillbaka, ett gammalt intakt skärgårdshem bevarat i ursprungligt skick (som nu utgör museum). Aspholmen har en hamn där du kan köpa rökt fisk och glass, och vid ön Tyskland längre norrut är chansen god att se havsörn.
Doldisen: Millesviks skärgård väster om Värmlandsnäs är ännu mer outforskad. Här är det kargare än på Lurö, mer av ett stenlandskap i havet, där man snirklar sig mellan småöar, vikar och vassar intill en farled. Längst i norr ligger Prästöarna utspridda som ett myller av småskär, där det är roligt att paddla och bada från släta hällar.

Mer info: saffle.se/sv/kultur-fritid