Ut Å Njut – ny tradition 6 juni

Ut Å Njut är ett nytt intiativ som ska inspirera människor att upptäcka mer av vår omväxlande natur – och se poängen i att lämna den i bättre skick än när de kom. 
– Många har i dag uppmärksammat den ökade nerskräpningen i naturen och vi hoppas skapa en tradition som får människor att hitta en gemensam lust och glädje i att hålla den ren, och träffas kravlöst över generationsgränserna, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

Målet är att skapa en ny modern tradition som handlar om att tillsammans med nära och kära fira vår natur och allemansrätt.
– Vi märker starkt av det ökande intresset för att vistas i naturen, säger Calill Odqvist Jagusch på Malmö-baserade företaget Light My Fire. Vår ambition är att förpassa engångsförpackningarna till kyrkogården och istället lära ut ett nytt beteende som handlar om att ta med sig sina egna koppar, behållare och bestick ut, och sedan ta hem dem igen och återanvända dem. Det är ett spännande skede vi befinner oss i med ett nytt sätt att tänka kring material och användning.

Värnar om allemansrätten
Friluftsfrämjandet, som också är en av initiativtagarna till Ut Å Njut, arbetar för bevarandet av Allemansrätten och för att visa människor ut i naturen genom ledarledda vandringar, paddlingar och äventyr för alla åldrar.
– Gå ut i naturen ofta, ta hand om den alltid och visa fler vägen dit – det är vårt fokus. För det man har en relation till, bryr man sig också om. För att inte tala om de enorma hälsoeffekter som naturen har på oss människor. Att visa fler ut i naturen slutar därför aldrig vara angeläget, säger Lars Lundström, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet. 

På utånjut6juni.se finns recept och tips på äventyr du kan delta i, allt för att underlätta för ett första steg ut i naturen. Initiativet kommer att manifesteras under #utånjut6juni där initiativtagarna hoppas samla Sveriges somrigaste fotoalbum, och få svenskarna att dela med sig av sina upplevelser och smultronställen i naturen.